Czekoladowe ciasto z cukinią

Autor 25.8.14 , , , , , , ,

Ciasto z cukinią.
Reakcja u mnie w pracy brzmiała: "Ale że z czym?"
Jeden z tych przepisów, do których podchodziłam jak pies do jeża.
Zupełnie niepotrzebnie, bo cukinii w tym cieście nie czuć nic a nic.
Jest pyszne, wilgotne, mocno czekoladowe, można nawet powiedzieć, że lekko wytrawne.


Składniki:

  • jedna spora cukinia starta na tarce o drobnych oczkach, delikatnie odsączona
  • 2 jajka
  • pół szklanki kakao w proszku
  • jedna deserowa czekolada roztopiona w kąpieli wodnej
  • szklanka mąki
  • szklanka cukru
  • łyżeczka kardamonu
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • groszki czekoladowe



Wszystkie składniki łączymy na gładką masę.
Wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy, pieczemy przez 30-35 minut w 180 stopniach.
Wyjmujemy z formy dopiero po całkowitym wystudzeniu.
Można dodatkowo polać czekoladową polewą.

PODOBNE POSTY

6 komentarze

  1. Nie jadłam jeszcze ciasta z cukinią, ale już któryż raz sobie obiecuje, że to zmienię. Twój wpis tylko mnie umocnił w tym postanowieniu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj, jest zaskakująco dobre i takie nietypowe ;)

      Usuń
  2. To pewnie coś na zasadzie ciasta marchewkowego. Znajomi nie chcieli mi wierzyć, że jest w nim marchewka, uważali, że zmyślam. Z takich warzywnych to słyszałam jeszcze o cieście z buraków jednak jeszcze się nie odważyłam go zrobić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też słyszałam i pewnie kiedyś zrobię, tak samo majonezowe :D

      Usuń
    2. Babka majonezowa pyszna:) ja ostatnio robiłam leśny mech tzn ciasto ze szpinakiem mniam mniam . Cukinie mam na stanie to może zrobię:)

      Usuń
    3. Babkę majonezową na pewno w końcu kiedyś zrobię :)
      Z takich bardziej nietypowych kisielowa jest pyszna :)

      Usuń

Nie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.