Czekoladowe ciasto z cukinią
Ciasto z cukinią.
Reakcja u mnie w pracy brzmiała: "Ale że z czym?"
Jeden z tych przepisów, do których podchodziłam jak pies do jeża.
Zupełnie niepotrzebnie, bo cukinii w tym cieście nie czuć nic a nic.
Jest pyszne, wilgotne, mocno czekoladowe, można nawet powiedzieć, że lekko wytrawne.
Składniki:
- jedna spora cukinia starta na tarce o drobnych oczkach, delikatnie odsączona
- 2 jajka
- pół szklanki kakao w proszku
- jedna deserowa czekolada roztopiona w kąpieli wodnej
- szklanka mąki
- szklanka cukru
- łyżeczka kardamonu
- łyżeczka proszku do pieczenia
- groszki czekoladowe
Wszystkie składniki łączymy na gładką masę.
Wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy, pieczemy przez 30-35 minut w 180 stopniach.
Wyjmujemy z formy dopiero po całkowitym wystudzeniu.
Można dodatkowo polać czekoladową polewą.
6 komentarze
Nie jadłam jeszcze ciasta z cukinią, ale już któryż raz sobie obiecuje, że to zmienię. Twój wpis tylko mnie umocnił w tym postanowieniu.
OdpowiedzUsuńSpróbuj, jest zaskakująco dobre i takie nietypowe ;)
UsuńTo pewnie coś na zasadzie ciasta marchewkowego. Znajomi nie chcieli mi wierzyć, że jest w nim marchewka, uważali, że zmyślam. Z takich warzywnych to słyszałam jeszcze o cieście z buraków jednak jeszcze się nie odważyłam go zrobić.
OdpowiedzUsuńTeż słyszałam i pewnie kiedyś zrobię, tak samo majonezowe :D
UsuńBabka majonezowa pyszna:) ja ostatnio robiłam leśny mech tzn ciasto ze szpinakiem mniam mniam . Cukinie mam na stanie to może zrobię:)
UsuńBabkę majonezową na pewno w końcu kiedyś zrobię :)
UsuńZ takich bardziej nietypowych kisielowa jest pyszna :)
Nie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.