Cieciorka z botwinką w miodzie

Autor 27.8.14 , , , , , ,

Nie pamiętam, skąd mam ten przepis, jest to jeden z gatunku tych dosyć eksperymentalnych.
Cieciorka z botwinką duszona w miodzie wygląda efektownie, a smakuje dość nietypowo.
Z początku bałam się, że mi nie podejdzie, bo miodu szczerze nie cierpię, jednak muszę stwierdzić, że tutaj pasuje, całość jest smaczna.
Można w ten sposób przyrządzoną cieciorkę podawać jako sałatkę lub jako jedyny dodatek do mięsa.




Składniki:

  • 150 g cieciorki, uprzednio namoczonej i ugotowanej do miękkości
  • pęczek botwinki
  • garść suszonej żurawiny
  • miód
  • sól do smaku (opcjonalnie)


Botwinkę myjemy i siekamy, mieszamy z cieciorką.
Wrzucamy do rondla, zalewamy odrobiną wody i podduszamy przez 2 minuty.
Dodajemy żurawinę i miód, podajemy na ciepło.

PODOBNE POSTY

6 komentarze

  1. Cieciórkę jadłam po raz pierwszy dopieron niedawno i była przepyszna:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest smaczna, ale upierdliwa w przygotowaniu, bo trzeba ją namaczać.

      Usuń
  2. Cieciorkę jadłam jedynie w postaci falafel i hummusu (oba pyszne) więc tego składnika się nie obawiam. Jednak nie wiem czy z miodem by mi posmakowało, nawet kurczaka lekko pomazanego miodem nie lubię. Dla mnie miód to tylko do słodkich składników.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja generalnie miodu w ogóle nie lubię, więc dzisiejsze danie jest co najmniej dziwne, bo mi smakuje :D

      Usuń
  3. Nigdy cieciorki nigdy nie jadłam słyszałam tylko,że zdrowa jest:)

    OdpowiedzUsuń

Nie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.