Sałatka ziemniaczana z rukolą i jajkiem

Autor 7.5.14 , , , , , ,

Kolejny wiosenny przepis z nowalijkami w rolach głównych.
Pyszna i sycąca sałatka na ciepło. Bardzo fajny pomysł na lekki obiad.
Moja wersja jest wegetariańska, ale w momencie kiedy zaczęłam spożywać swoją porcję zamarzył mi się dodatek szynki parmeńskiej, chorizo lub smażonego bekonu, mięsne dodatki w roli modyfikacji są więc jak najbardziej mile widziane.



Składniki na dwie porcje:

  • 3 średniej wielkości młode ziemniaki
  • spora garść rukoli
  • sałata rzymska
  • 5 sporych rzodkiewek
  • pół średniej czerwonej cebuli
  • świeżo posiekany szczypiorek
  • oliwa z oliwek, sól, pieprz do smaku
  • dwa spore jajka




Ziemniaki dokładnie myjemy, nie obieramy, kroimy wzdłuż w ósemki i gotujemy do miękkości, najlepiej na parze.
Rukolę i sałatę myjemy, sałatę siekamy. Rzodkiewkę myjemy i kroimy w plastry, cebulę obieramy i kroimy w piórka.
Układamy na talerzu sałaty, następnie ugotowane ziemniaki, rzodkiewkę, cebulę.
Smażymy jajka sadzone, tak, by żółtka pozostały płynne. 
Wykładamy jajka na talerze, skrapiamy całość oliwą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Spożywamy na ciepło.

PODOBNE POSTY

16 komentarze

  1. Rukola - jeden z moich ulubionych dodatków:)

    OdpowiedzUsuń
  2. proste i smaczne-ja uwielbiam jajka sadzone :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też, ale ja w ogóle uwielbiam jajka :)

      Usuń
  3. Bardzo prosty przepis, koniecznie muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proste i szybkie danie, polecam :)

      Usuń
  4. Wygląda bardzo apetycznie. Muszę kiedyś spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Taki obiad to chyba nawet dla osób na diecie by się spodobał. Jedynym tłustym składnikiem jest smażone jajko ale jedno tak bardzo nie zaszkodzi przecież ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jajko można usmażyć nawet i bez tłuszczu, albo zamiast smażonego dodać gotowane jajka w koszulkach.

      Usuń
  6. Ale smakowicie wygląda.... :ślina:...
    Dlaczego ja nie umiem smażyć jajek :( Zawsze wychodzi mi taki glut brzydki porwany zamiast ładnego i kształtnego jajeczka :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dużo zależy od patelni i łopatki. Na teflonowej patelni nawet bez tłuszczu mogę smażyć.

      Usuń
    2. Mam dobrą patelnię, ale jajka i kotlety mielone to dwie rzeczy, które mi wybitnie nie wychodzą :D

      Usuń
    3. To tak jak mnie naleśniki, no nie umiem ich przewracać i już :D

      Usuń
    4. Ja naleśników nawet nie próbuję podrzucać - do przewracania używam własnych palców i drewnianej łopatki :)
      Każdy ma swoje kuchenne przeszkody nie do pokonania :)

      Usuń
    5. Podrzucać to i ja nie próbuję, skoro nawet przewracanie łopatką mi nie wychodzi :D

      Usuń

Nie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.