Puszyste ciasto na pizzę - jak z Pizza Hut

Autor 23.1.14 , , ,

Większość z Was zapewne zna puszystą pizzę, z której słynie sieć Pizza Hut. Ciasto to nazywa się pan pizza i faktycznie jest bardzo smaczne, dobrze wyrośnięte i mięciutkie.
Zazwyczaj robię typową włoską pizzę na cienkim, chrupiącym z wierzchu cieście. 
Znalazłam jednak przepis na pizzę a'la pan pizza, więc postanowiłam dać mu szansę.
I nie zawiodłam się, pizza wyszła naprawdę rewelacyjna.
Raczej nie będę robić jej często, bo przygotowanie zajmuje dużo więcej czasu, niż przygotowanie cienkiej pizzy, potrzeba też więcej składników.
Od czasu do czasu można jednak zaszaleć i upiec coś innego ;)



Składniki na dwie pizze o średnicy 30 cm:

  • 3 szklanki mąki (zazwyczaj daję pszenną typ 650)
  • 1/4 kostki świeżych drożdży (25g)
  • łyżka cukru
  • łyżka soli
  • 200 ml ciepłej wody
  • 50-75 ml mleka
  • 2 łyżki oleju rzepakowego





Z drożdży, wody, mleka, cukru i soli robimy zaczyn. Odstawiamy na 30-40 minut, żeby zaczął rosnąć.
Mąkę przesiewamy do miski. Do rosnącego zaczynu dodajemy olej, mieszamy.
Następnie dodajemy zaczyn do mąki i wyrabiamy ciasto przez kilka minut, aż stanie się elastyczne.
Dzielimy je na dwie części. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejny kwadrans.
Następnie układamy ciasto na blaszce - rozciągamy je lub rozwałkowujemy.
Odstawiamy na 20-30 minut.
Po upływie tego czasu nakładamy dodatki i pieczemy przez około kwadrans w temperaturze 180-200 stopni.

PODOBNE POSTY

17 komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. W przyszłości, ale na pewno :) Zawsze z marnym skutkiem szukam ciasta na pizzę ;)

      Usuń
    2. Ten przepis jest ok, a jak chcesz szybkie ciasto, to dajesz ćwierć kilograma mąki, pół łyżki soli, jedno opakowanie suszonych drożdży i szklankę gorącej wody. Wszystko razem mieszasz dużą łyżką w misce, w razie potrzeby dodajesz więcej wody albo dosypujesz mąki - ciasto po dobrym rozmieszaniu (nie wyrabia się go) ma w trakcie mieszania odchodzić od boków miski. Gotowe ciasto podsypujesz jeszcze odrobiną mąki, nakrywasz ścierką i odstawiasz na 10 minut - w tym czasie przygotowujesz sobie dodatki - kroisz wędliny, warzywa, robisz sos.
      Jak już wszystko przygotujesz, to wyjmujesz ciasto na blachę, układasz składniki i pieczesz przez 15-20 minut w 170 stopniach. Najlepiej jest wrzucić taką pizzę do jeszcze nienagrzanego piekarnika, bo wtedy w trakcie nagrzewania jeszcze trochę urośnie i będzie cienka, ale mięciutka.

      Usuń
  2. Wygląda apetycznie. Początkowo zawsze zamawialiśmy z rodziną pizzę pan, ale spróbowaliśmy cienkiej i jakoś nam ta buła przestała smakować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobra pizza jednak powinna raczej być cienka, taka typowo włoska :)

      Usuń
  3. Taką pizze robi się u mnie zazwyczaj w domu, taką wyrośniętą bułę. Osobiście wole moją własną z cieniutkim, ciastem, bo dla mnie pizza to głównie dodatki, ciasto gra drugorzędną rolę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tej pizzy jeszcze daleko do typowej "pizzy po polsku" ;)
      Ja wspomniałaś o wyrośniętej bule, to przypomniały mi się zmagania "moja matka vs. pizza" sprzed jakichś 15 lat. Tragedia :D

      Usuń
  4. Zawsze robię pizze z takiego przepisu :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Chcąc użyć drożdży w proszku jaką ilość dodać? Zawsze mam z tym problem, ale kupuję takie, bo mogą długo leżeć. Bardzo apetycznie wygląda Twoja pizza:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Całe opakowanie przy ilości mąki podanej w przepisie. Przy robieniu ciastka na jedną pizzę można dać pół opakowania, ale można też dać całe.

      Usuń
  6. moj partner jest mega wybredny jesli chodzi o pizze:( nigdy mu nie robilam ale zawsze zamawialismy,,, zawsze sobie myslalam ze skoro tak narzeka na pizze z lokalu gdzie robi to kucharz to co to by bylo z moja pizza:( ale zaryzykowalam i zrobilam pizze z tego przepisu krok po kroku iiii co??>>>>>>i powiedzial ze pizza jest przepyszna!!!:D o niebo lepsza od pizzy jego mamusi:D jestem gora:D!!!! dzieki!!!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do usług :) Bardzo miło mi się czyta takie komentarze :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  7. Przepraszam, zapewne Twój przepis jest bardzo dobry, ale nazywanie go że to ciasto jak z pizza hut, jest sporą przesadą. Widzę to na zdjęciu w którym trzymasz pizzę. Nie ma ono nic wspólnego z tradycyjną amerykańską Pan Pizza z pizza hut. Tamto ciasto wygląda zupełnie inaczej. Twój przepis to po prostu przyzwoita pizza i tyle.

    OdpowiedzUsuń
  8. Najlepsze ciasto na świecie. Polecam!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń

Nie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.