Szwedzkie ciasto z rabarbarem - rabarberkaka

Autor 17.5.13 , , , ,

Prawdopodobnie nazwa tego ciasta dla przeciętnego Polaka pewnie nie brzmi zbyt zachęcająco, ale wbrew niezbyt apetycznym skojarzeniom ciasto jest przepyszne!
Złociste, pełne soczystych kawałków rabarbaru.
I niezwykle proste w wykonaniu.
W tradycyjnym szwedzkim przepisie zamiast migdałowych płatków widnieje cukier trzcinowy, ja wykorzystałam cały do masy i dlatego posypałam ciasto płatkami migdałów.






Składniki:
  1. 250 g rabarbaru
  2. 150 g cukru
  3. 200 g mąki
  4. 2 jajka
  5. zimne masło - ok. 50 g
  6. cukier trzcinowy lub płatki migdałów


Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na kawałki. Cukier miksujemy z jajkami na gładką masę. Dodajemy mąkę, mieszamy. Formę/tortownicę smarujemy tłuszczem, wylewamy masę. Na ciasto wysypujemy pokrojony rabarbar. Dociskamy go łyżką, aby zanurzył się w cieście.
Zimne masło kroimy na bardzo cienkie plastry i układamy na wierzchu ciasta. Posypujemy cukrem bądź migdałami.
Pieczemy ok. 45 min w temperaturze 170 stopni.
Podajemy na ciepło z lodami waniliowymi lub na zimno, w obu przypadkach smakuje wybornie.

Smacznego!




PODOBNE POSTY

13 komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Jest również bardzo smaczne :)

      Usuń
  2. O to już wiem co podam na przyjazd rodziców :D dziękuje za przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ja dziękuję za miłe słowa :)
      Mam nadzieję, że ciasto się uda, pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  3. Kupiłam rabarbar i będe papugować :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Czytałam na wątku :D
    Czekam na efekty w takim razie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ale nie mam migdałów :/ jak na złość nigdzie nie było :/

      Usuń
    2. Możesz zamiast migdałów zrobić kruszonkę albo po prostu posypać cukrem pudrem :)

      Usuń
    3. Posypałam trzcinowym i teraz siedzi w piekarniku i się grzeje :)

      Usuń
    4. MEGA!!!! Tylko strasznie słodkie :D

      Usuń
    5. Cieszę się, że smakowało :)
      Zawsze można dać mniej cukru, ale ja uwielbiam wszystko, co jest bardzo słodkie :D

      Usuń
  5. Dla mnie nazwa jest nie ważna, zawsze przekonuje mnie zdjęcie, a z rabarbarem ciasta uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń

Nie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.