Różne nadzienia / farsze do pierogów

Autor 29.5.13 ,

Dodawałam ostatnio przepis na PIEROGI RUSKIE.
Dzisiejszy post będzie bez zdjęć, za to ze smakowitymi i sprawdzonymi pomysłami na inne pierogowe nadzienia.



Pierogi z pieczarkami
Potrzebne składniki: pieczarki, cebula (najlepiej dymka), sól, odrobina tłuszczu do smażenia.
Pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach, na patelni podsmażamy cebulkę, dodajemy grzyby i smażymy przez chwilę, ciągle mieszając.Solimy i ewentualnie doprawiamy do smaku.

Pierogi ze szpinakiem
Potrzebne składniki: świeży szpinak, odrobina jogurtu/śmietanki, sól, pieprz, czosnek, tłuszcz do smażenia.
Szpinak myjemy, siekamy, podsmażamy. Gdy straci już na objętości dodajemy jogurt i czosnek, doprawiamy, dusimy przez chwilę.

Pierogi z dynią i serem
Potrzebne składniki: dynia, ser camembert, sól, pieprz.
Dynię kroimy na kawałki, gotujemy. Ugotowane warzywo rozdrabniamy lub ścieramy na tarce, ser również ścieramy, mieszamy, doprawiamy.

Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem
Potrzebne składniki: ugotowana kasza gryczana, cebula, twaróg, sól, pieprz, tłuszcz do smażenia.
Cebulę kroimy i podsmażamy na patelni, kaszę, twaróg i cebulę mieszamy, doprawiamy solą i sporą ilością pieprzu.

Pierogi z serem
Potrzebne składniki: twaróg, cukier/miód, kilka łyżek jogurtu bądź śmietanki.
Składniki mieszamy :) Można wedle uznania dodać jakieś owoce lub rodzynki.

Pierogi z żółtym serem
Potrzebne składniki: ugotowane ziemniaki i starty ser żółty w proporcjach 2:1, cebula, tłuszcz do smażenia, pieprz, sól.
Cebulkę siekamy i smażymy, razem z tłuszczem z patelni dodajemy ją do ziemniaków, mieszamy, dodajemy ser, doprawiamy.

Pierogi z warzywami
Potrzebne składniki: marchewka, seler, czerwona papryka, tłuszcz do smażenia, pieprz, sól.
Warzywa myjemy, ścieramy na tarce bądź drobno siekamy, smażymy aż odparuje z nich cały płyn, na koniec doprawiamy.

Pierogi z soczewicą i pieczarkami
Potrzebne składniki: soczewica i pieczarki w podobnej ilości, cebula, tłuszcz do smażenia, pieprz i sól.
Soczewicę gotujemy aż zacznie się rozpadać, cebulę i pieczarki siekamy i smażymy. Mieszamy z soczewicą, doprawiamy.

Pierogi z mięsem
Potrzebne składniki: mięso mielone wieprzowe i wołowe, cebula.
Cebulę siekamy, łączymy z mięsem, doprawiamy. Idealne nadzienie do pieczonych pierogów.

Pierogi z kapustą
Potrzebne składniki: biała lub włoska kapusta, cebula, tłuszcz do smażenia.
Kapustę siekamy drobno, gotujemy przez ok. 20-30 minut, cebulę siekamy i podsmażamy, dodajemy ugotowaną i odcedzoną kapustę, podsmażamy razem ok. 10-15 minut. Doprawiamy.

Pierogi z bobem i boczkiem
Potrzebne składniki: bób, boczek, cebulka, tłuszcz do smażenia.
Bób gotujemy do miękkości, przepuszczamy przez praskę. Boczek podsmażamy z cebulką, dodajemy do bobu, doprawiamy.

Pierogi po litewsku
Potrzebne składniki: śliwki i biały ser - ok. 250 g każdego składnika, ok. 100 g ugotowanych ziemniaków, cukier wanilinowy, cukier, sól, odrobina mąki, kilka łyżek masła.
Śliwki drylujemy, kroimy na małe kawałeczki, ziemniaki rozdrabniamy. Mieszamy wszystkie składniki w misce.

Pierogi z bananami
Potrzebne składniki: 5 bananów, 200 g dżemu pomarańczowego, brzoskwiniowego bądź ananasowego.
Banany rozdrabniamy, dodajemy dżem, mieszamy.

Pierogi z owocami
Potrzebne składniki: dowolne owoce: brzoskwinie, śliwki, truskawki, jagody; cukier.
Owoce myjemy i w razie potrzeby drylujemy bądź rozdrabiamy, dodajemy cukier.

PODOBNE POSTY

4 komentarze

  1. Super wpis! Na pewno wypróbuję w sezonie te pierogi z dynią, i może też z bananami :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję ślicznie i bardzo polecam zwłaszcza nadzienia szpinakowe i pieczarkowe, są przepyszne!
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Aż sama sobie apetytu na pierożki narobiłam :torba:

      Usuń

Nie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.