Maślankowe ciasto z truskawkami

Autor 25.5.13 , , ,

To prawdopodobnie obok rabarberkaka jedno z najprostszych ciast na świecie.
Smaczne, aromatycznie, mięciutkie, lekko wilgotne.
Idealnie na szybką przekąskę czy drugie śniadanie.
Nie wymaga dużo czasu ani pracy i zawsze się udaje.
Owocowe ciasto na maślance :)




Składniki na małą blaszkę:

  • dwie szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • pół szklanki oleju
  • szklanka maślanki
  • dwa jajka
  • dwie łyżki proszku do pieczenia
  • truskawki lub inne owoce


Tradycyjnie mieszamy w dwóch miskach oddzielnie składniki suche i mokre (bez owoców), na koniec łączymy całość i mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
Wylewamy ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Owoce myjemy, koimy i posypujemy wierzch ciasta.
Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez ok. 35-40 minut.

Smacznego!

PODOBNE POSTY

7 komentarze

  1. kiedyś robiłam podobne, potem zapodziałam przepis,a teraz mam z powrotem. Rzeczywiście pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam to ciasto wczoraj wieczorem, dzisiaj była degustacja i jestem pozytywnie zaskoczona, ciasto robi się 5 min i smakuje rewelacyjnie :) zmieniłam truskawki na rabarbar

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z rabarbarem robiłam inne ciasto, przepis tutaj:
      http://every-word-handwritten.blogspot.com/2013/05/szwedzkie-ciasto-z-rabarbarem.html

      Usuń
  3. Podobne do muffinek. Na pewno kiedyś zrobię, muszę tylko zakupić blaszkę. Ciągle jeszcze zbieram graciory, wiec jak się dorobię to spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj też z malinami, tak samo wychodzi pyszne :)

      Usuń

Nie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.