Maślankowe ciasto z truskawkami
To prawdopodobnie obok rabarberkaka jedno z najprostszych ciast na świecie.
Smaczne, aromatycznie, mięciutkie, lekko wilgotne.
Idealnie na szybką przekąskę czy drugie śniadanie.
Nie wymaga dużo czasu ani pracy i zawsze się udaje.
Owocowe ciasto na maślance :)
Składniki na małą blaszkę:
- dwie szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- pół szklanki oleju
- szklanka maślanki
- dwa jajka
- dwie łyżki proszku do pieczenia
- truskawki lub inne owoce
Tradycyjnie mieszamy w dwóch miskach oddzielnie składniki suche i mokre (bez owoców), na koniec łączymy całość i mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
Wylewamy ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Owoce myjemy, koimy i posypujemy wierzch ciasta.
Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez ok. 35-40 minut.
Smacznego!
7 komentarze
kiedyś robiłam podobne, potem zapodziałam przepis,a teraz mam z powrotem. Rzeczywiście pyszne ;)
OdpowiedzUsuńO tak, pyszne i proste :)
UsuńRobiłam to ciasto wczoraj wieczorem, dzisiaj była degustacja i jestem pozytywnie zaskoczona, ciasto robi się 5 min i smakuje rewelacyjnie :) zmieniłam truskawki na rabarbar
OdpowiedzUsuńZ rabarbarem robiłam inne ciasto, przepis tutaj:
Usuńhttp://every-word-handwritten.blogspot.com/2013/05/szwedzkie-ciasto-z-rabarbarem.html
Podobne do muffinek. Na pewno kiedyś zrobię, muszę tylko zakupić blaszkę. Ciągle jeszcze zbieram graciory, wiec jak się dorobię to spróbuję :)
OdpowiedzUsuńSpróbuj też z malinami, tak samo wychodzi pyszne :)
UsuńAż ślinka mi leci :D
OdpowiedzUsuńNie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.