Pizza capriciosa i sos ziołowo-chilli - przepis
TUTAJ podawałam już przepis na bardzo proste w wykonaniu ciasto do pizzy.
Dzisiaj przepis na najbardziej klasyczną pizzę, taką, którą chyba każdy lubi - capriciosę.
Nie ma nic bardziej uniwersalnego na pizzy, niż połączenie szynki, sera i pieczarek. Tutaj nie ma niczego, co mogłoby się nie udać czy nie pasować.
Bazą jest oczywiście ciasto zrobione według przepisu z powyższego linka.
Potrzebujemy na jedną pizzę około 4 spore pieczarki i ok. 150 g wędliny.
Dodatkowo oczywiście mały słoiczek koncentratu pomidorowego lub puszkę pomidorów do zblendowania, siekaną bazylię, tymianek, czosnek, mozzarellę.
Tym razem zrobiłam jednak nieco inny, ziołowo-paprykowy sos do pizzy zamiast zazwyczaj stosowanego czosnkowego.
Składniki na sos:
- jogurt naturalny i majonez w proporcjach 2:1
- suszony koperek - łyżeczka od herbaty
- bazylia - spora szczypta
- mielona słodka papryka - mniejsza szczypta
- pieprz - odrobina
- sól - może być pominięta
- słodki tajski sos chilli (dwie łyżeczki) lub suszone chilli i odrobina cukru (zalecam sos, jest bardzo uniwersalny, idealnie sprawdza się jako marynata do mięs)
Smacznego! :)
4 komentarze
pyszności :) uwielbiam capriciose!
OdpowiedzUsuńJedno z tych prostych i szybkich, a pysznych dań :) I uniwersalnych - chyba nikt pizzą nie pogardzi ;)
UsuńKoooocham pizzę;)
OdpowiedzUsuńMyślę, że większość ludzi lubi, dlatego to zawsze taka uniwersalna i bezpieczna opcja :)
UsuńNie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.