Makaron z kremowym śmietankowym sosem z gorgonzoli na białym winie
Lubię wino.
Białe, wytrawne, południowoeuropejskie, najchętniej włoskie.
Chociaż z włoskich wytrawnych win lubię też i niektóre czerwone.
Białe jednak lubię też wykorzystywać do gotowania.
Do risotto czy do kremowych sosów.
Moim faworytem jest sos z wina i śmietanki z dodatkiem pestek dyni i suszonych pomidorów.
Ten przepis już jakiś czas temu pojawił się na blogu.
Dzisiaj też kremowy sos na bazie białego wytrawnego wina.
Ale już bez pomidorów czy pestek.
Bardzo prosty sos - wino, śmietanka i ser.
Składniki na dwie porcje:
- 250 g ulubionego makaronu
- 200 ml śmietanki 30% lub 36%
- 100 ml białego wytrawnego wina (niezmiennie polecam chenin blanc)
- 50 g łagodnej gorgonzoli
- odrobina świeżo zmielonego pieprzu
- tarty parmezan do posypania
Mieszamy wino i śmietankę w rondlu i doprowadzamy do wrzenia.
Gdy sos się trochę zredukuje dodajemy pokrojoną w drobną kostkę gorgonzolę.
Gotujemy na małym ogniu aż ser się rozpuści. Doprawiamy pieprzem.
Podajemy ze świeżo ugotowanym makaronem, posypujemy danie parmezanem
Sos można oczywiście urozmaicić dodając wspomniane na początku suszone pomidory, świeże zioła czy dowolne pesto (bazyliowe byłoby tu moim faworytem).
Mnie jednak najbardziej smakuje prosta wersja i taką najbardziej polecam.
Gorgonzola jest pysznym serem, który dobrze wypada będąc składnikiem dominującym w daniu.
10 komentarze
Zauważyłyśmy, że lubisz wino ;D fajny kształt makaronu chyba takiego poszukamy ;)
OdpowiedzUsuńSzukajcie w Biedronce, ja swój tam kupiłam :)
UsuńChoć pić wolę wino czerwone (ale również wytrawne), to takim makaronem absolutnie bym nie pogardziła. Ba, pewnie miałabym żołądek bez dna :D.
OdpowiedzUsuńJa wolę białe, ale ja i jedzenie i napoje zawsze wolę lżejsze :)
UsuńMakaron z śmietanowym sosem i serem to dla mnie zawsze najlepsza możliwa opcja na obiad. :-)
OdpowiedzUsuńI jaka szybka :)
UsuńMoże nie jestem jakąś ogromną wielbicielką makaronu z sosem śmietanowym, tak to danie z chęcią bym zjadła. Może nawet kiedyś zrobię. :D
OdpowiedzUsuńJa niestety mam słabość do śmietanowych sosów od kiedy pierwszy raz spróbowałam sosu z gorgonzoli (wtedy bez wina) we Włoszech jakieś 15 lat temu.
UsuńBardzo lubię makaron z tego typu sosem:)
OdpowiedzUsuńJa też, lubię prostotę - również w kuchni :)
UsuńNie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.