Makaron z kremowym śmietankowym sosem z gorgonzoli na białym winie

Autor 11.12.15 , , , , , , ,

Lubię wino.
Białe, wytrawne, południowoeuropejskie, najchętniej włoskie.
Chociaż z włoskich wytrawnych win lubię też i niektóre czerwone.
Białe jednak lubię też wykorzystywać do gotowania.
Do risotto czy do kremowych sosów.
Moim faworytem jest sos z wina i śmietanki z dodatkiem pestek dyni i suszonych pomidorów.
Ten przepis już jakiś czas temu pojawił się na blogu.
Dzisiaj też kremowy sos na bazie białego wytrawnego wina.
Ale już bez pomidorów czy pestek.
Bardzo prosty sos - wino, śmietanka i ser.



Składniki na dwie porcje:

  • 250 g ulubionego makaronu
  • 200 ml śmietanki 30% lub 36%
  • 100 ml białego wytrawnego wina (niezmiennie polecam chenin blanc)
  • 50 g łagodnej gorgonzoli
  • odrobina świeżo zmielonego pieprzu
  • tarty parmezan do posypania


Mieszamy wino i śmietankę w rondlu i doprowadzamy do wrzenia.
Gdy sos się trochę zredukuje dodajemy pokrojoną w drobną kostkę gorgonzolę.
Gotujemy na małym ogniu aż ser się rozpuści. Doprawiamy pieprzem.
Podajemy ze świeżo ugotowanym makaronem, posypujemy danie parmezanem


Sos można oczywiście urozmaicić dodając wspomniane na początku suszone pomidory, świeże zioła czy dowolne pesto (bazyliowe byłoby tu moim faworytem).
Mnie jednak najbardziej smakuje prosta wersja i taką najbardziej polecam.
Gorgonzola jest pysznym serem, który dobrze wypada będąc składnikiem dominującym w daniu.

PODOBNE POSTY

10 komentarze

  1. Zauważyłyśmy, że lubisz wino ;D fajny kształt makaronu chyba takiego poszukamy ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Choć pić wolę wino czerwone (ale również wytrawne), to takim makaronem absolutnie bym nie pogardziła. Ba, pewnie miałabym żołądek bez dna :D.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja wolę białe, ale ja i jedzenie i napoje zawsze wolę lżejsze :)

      Usuń
  3. Makaron z śmietanowym sosem i serem to dla mnie zawsze najlepsza możliwa opcja na obiad. :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Może nie jestem jakąś ogromną wielbicielką makaronu z sosem śmietanowym, tak to danie z chęcią bym zjadła. Może nawet kiedyś zrobię. :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja niestety mam słabość do śmietanowych sosów od kiedy pierwszy raz spróbowałam sosu z gorgonzoli (wtedy bez wina) we Włoszech jakieś 15 lat temu.

      Usuń
  5. Bardzo lubię makaron z tego typu sosem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też, lubię prostotę - również w kuchni :)

      Usuń

Nie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.