Mocno mięsna jesienna kartoflanka z chorizo
Dziś kolejna rozgrzewająca zupa.
Mamy już październik, jesień to czas zup i gulaszy.
Zupa ziemniaczana, kartoflanka, czy jakkolwiek ją nazwiecie.
Mocno mięsna, lekko pikantna i naprawdę sycąca.
Z dodatkiem wędzonej papryki, chorizo i tłustej śmietany.
Można jeszcze posypać ją szczypiorkiem albo chorizo zastąpić boczkiem.
Można też zaszaleć i zrobić ją z batatów.
P.S. Jestem wręcz zakochana w bulionie na mostku wołowym, zupy wychodzą z nim wyśmienite.
Składniki na 4 porcje:
- 5-6 sporych ziemniaków
- 1,5 litra bulionu wołowego
- spora cebula
- pieprz, chilli, tymianek, rozmaryn, wędzona papryka
- chorizo, śmietana
- odrobina oleju
Ziemniaki i cebulę kroimy drobno i podsmażamy na oleju przez 10 minut.
Następnie zalewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia.
Zmniejszamy ogień. Dodajemy przyprawy (oprócz wędzonej papryki).
Gotujemy aż ziemniaki będą bardzo miękkie.
Zdejmujemy zupę z ognia, dodajemy śmietanę i wędzoną paprykę.
Miksujemy na krem.
Chorizo kroimy w plastry i podsmażamy na chrupko.
Podajemy zupę z kleksem śmietany i "posypką" z chorizo.
13 komentarze
Coś dla mnie <3 Uwielbiam chorizo a na zupę tego typu zawsze znajdzie się okazja! :)
OdpowiedzUsuńTeż uwielbiam chorizo :)
UsuńJeju, aż mi się łezka w oku zakręciła, bo przypomniała mi się zupka mojej ukochanej babci. Robiła taką kartoflankę najlepszą na świecie. :-) Twoja pewnie też jest pyszna!
OdpowiedzUsuńZazwyczaj taka zupa jest z kawałkami warzyw, no ale co ja poradzę, że wolę kremy ;)
UsuńSuper zupa :D Jest sycąca, rozgrzewająca i do tego ma się na czym ząb zawiesić :D Czyli ideał :)
OdpowiedzUsuńTypowo jesienna :)
UsuńUwielbiam takie danie kiedy nastają coraz chłodniejsze dni:)
OdpowiedzUsuńJa tak samo :)
UsuńNie do konca mnie przekonuje ta zupa, chyba nie moje smaki.
OdpowiedzUsuńMojemu chłopu też tak średnio podeszła, on woli zupy z kawałkami warzyw.
UsuńCzemu ja jeszcze nie robiłam kartoflanki?
OdpowiedzUsuńBo czekałaś na ten przepis ;)
UsuńMasz racje:) . Pozdrawiam serdecznie:)
UsuńNie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.