Mocno mięsna jesienna kartoflanka z chorizo

Autor 1.10.15 , , , ,

Dziś kolejna rozgrzewająca zupa.
Mamy już październik, jesień to czas zup i gulaszy.
Zupa ziemniaczana, kartoflanka, czy jakkolwiek ją nazwiecie.
Mocno mięsna, lekko pikantna i naprawdę sycąca.
Z dodatkiem wędzonej papryki, chorizo i tłustej śmietany.
Można jeszcze posypać ją szczypiorkiem albo chorizo zastąpić boczkiem.
Można też zaszaleć i zrobić ją z batatów.

P.S. Jestem wręcz zakochana w bulionie na mostku wołowym, zupy wychodzą z nim wyśmienite.



Składniki na 4 porcje:

  • 5-6 sporych ziemniaków
  • 1,5 litra bulionu wołowego
  • spora cebula
  • pieprz, chilli, tymianek, rozmaryn, wędzona papryka
  • chorizo, śmietana
  • odrobina oleju


Ziemniaki i cebulę kroimy drobno i podsmażamy na oleju przez 10 minut.
Następnie zalewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia.
Zmniejszamy ogień. Dodajemy przyprawy (oprócz wędzonej papryki).
Gotujemy aż ziemniaki będą bardzo miękkie.
Zdejmujemy zupę z ognia, dodajemy śmietanę i wędzoną paprykę.
Miksujemy na krem.
Chorizo kroimy w plastry i podsmażamy na chrupko.
Podajemy zupę z kleksem śmietany i "posypką" z chorizo.

PODOBNE POSTY

13 komentarze

  1. Coś dla mnie <3 Uwielbiam chorizo a na zupę tego typu zawsze znajdzie się okazja! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeju, aż mi się łezka w oku zakręciła, bo przypomniała mi się zupka mojej ukochanej babci. Robiła taką kartoflankę najlepszą na świecie. :-) Twoja pewnie też jest pyszna!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zazwyczaj taka zupa jest z kawałkami warzyw, no ale co ja poradzę, że wolę kremy ;)

      Usuń
  3. Super zupa :D Jest sycąca, rozgrzewająca i do tego ma się na czym ząb zawiesić :D Czyli ideał :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie danie kiedy nastają coraz chłodniejsze dni:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie do konca mnie przekonuje ta zupa, chyba nie moje smaki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mojemu chłopu też tak średnio podeszła, on woli zupy z kawałkami warzyw.

      Usuń
  6. Czemu ja jeszcze nie robiłam kartoflanki?

    OdpowiedzUsuń

Nie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.