Zupa krem z pomidorów z tymiankiem

Autor 6.10.15 , , , ,

Nie lubię pomidorów.
Serio, plaster pomidora na kanapce jest dla mnie nie do zjedzenia.
Ale pomidorowe sosy do makaronu?
Jeżeli tylko są dobrze doprawione, to kocham całym serduchem.
Zupa pomidorowa we włoskim stylu?
Pewnie, wszystko, tylko nie polska pomidorówka, utylizacja niedzielnego rosołu.
Dzisiejsza zupa jest lekko słodka, lekko pikantna i mocno ziołowa.
Ma w sobie czosnek, wędzoną paprykę i świeży tymianek.
I duuużo świeżych pomidorów.



Składniki na 4 porcje:

  • litr bulionu warzywnego
  • kilogram dobrych, aromatycznych pomidorów
  • jedna łodyga selera naciowego
  • średnia marchewka
  • jedna spora szalotka
  • dwa ząbki czosnku
  • sól, pieprz, cukier/ksylitol
  • kilka gałązek tymianku
  • śmietana
  • szczypta chilli
  • łyżka oleju


Warzywa (marchewkę, cebulę, selera naciowego) myjemy, kroimy drobno i podsmażamy przez 5 minut na oleju.
Następnie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i pokrojone pomidory (pozbawione gniazd nasiennych) i zalewamy bulionem.
Gotujemy przez 40 minut na niewielkim ogniu bez pokrywki.
W połowie tego czasu dodajemy posiekany tymianek i chilli.
Na samym końcu, po zdjęciu zupy z ognia dodajemy sól, pieprz i cukier.
Gotową zupę miksujemy na krem, przed podaniem dekorujemy śmietaną i tymiankiem.

PODOBNE POSTY

22 komentarze

  1. A to ciekawe jak można nie lubić pomidora na kanapce ale wszystkie jego przetwory już tak :D
    My za to pomidory kochamy, cokolwiek się z nich zrobi i Twoją zupą na pewno byśmy nie pogardziły :)

    OdpowiedzUsuń
  2. We wstępie pisałaś coś o wędzonej papryce a w przepisie jej nie wymieniłaś:P . Co to ta wędzona papryka? . Lubię zupy kremy i na pewno tą zrobię bo to coś nowego dla nas:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A widzisz, skleroza.
      Wędzona słodka papryka Kotanyi.

      Usuń
  3. Kremy? Uwielbiam. Zwłaszcza chyba właśnie z pomidorów. Sama przyrządzam podobny i bardzo go lubię. Zarówno mogę jeść na zimno jak i w wersji rozgrzewającej. Świetny przepis. :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja niestety jestem dziwnie uprzedzona do zup na zimno.

      Usuń
  4. A ja uwielbiam pomidory - to moje ulubione warzywa i lubię je w każdej wersji. A już większej wielbicielki kremów z pomidorów ode mnie z pewnością nie ma:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może gdybym miała dostęp do świeżutkich pomidorów prosto z działki, to też miałabym do nich inny stosunek, kto wie :)

      Usuń
  5. Kremu z pomidorów jeszcze nigdy nie jadłam, więc.. jutro ruszam po pomidory i przetestuję ten przepis. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I się opóźnił debiut przepisu w mojej kuchni, ale... w końcu wczoraj zrobiłam i muszę przyznać, że ta zupa jest wyśmienita! Tylko śmietanę zastąpiłam jogurtem, bo nie przepadam.

      Usuń
    2. Cieszę się, że Ci smakowała :)

      Usuń
  6. Uwielbiam zupy krem, na pewno wykorzystam przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  7. O mamo, a ja mogę jeść pomidory w całości :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tak miałam w dzieciństwie, potem szybko mi się odmieniło :D

      Usuń
  8. pychotka <3
    zapraszam do mnie :*
    http://udecidedgirl.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  9. Ma niesamowicie apetyczny kolor :)

    OdpowiedzUsuń

Nie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.