Pęczak z bakłażanem i kiełbasą w sosie pomidorowym

Autor 12.2.15 , , , , , ,

Dzisiaj kolejne danie jednogarnkowe. Nazwałabym je pęczottem, ale pierwsze skrzypce gra tu nie kasza, a kiełbasa.
Dzięki niej danie jest wyraziste i sycące, w sam raz na zimę.
Zamiast kiełbasy oczywiście można dać kurczaka, ale wtedy całość będzie dużo delikatniejsza i nabierze zupełnie innego charakteru.


Składniki na dwie porcje:

  • 1,5 szklanki pęczaku
  • 250 g dobrej kiełbasy
  • mały bakłażan
  • dwie szklanki passaty z pomidorów
  • jedna czerwona cebula
  • sól, pieprz, posiekana natka pietruszki, ząbek czosnku
  • odrobina tłuszczu do smażenia


Pęczak gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Kiełbasę kroimy w półplasterki, bakłażana w kostkę, a cebulę w drobne pióra.
Na tłuszczu podsmażamy kiełbasę z cebulą, po ok. 5 minutach dodajemy bakłażana.
Smażymy przez kolejne dwie minuty, potem zalewamy passatą, doprawiamy i dusimy przez kwadrans.
Pod koniec duszenia dodajemy pęczak. 
Gotowe porcje można posypać na talerzach dodatkową porcją natki, można też dodać ser.

PODOBNE POSTY

12 komentarze

  1. Skąd bierzesz tą passatę z pomidorów?

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze dania zimowe u Ciebie królują, ale szykuj pomału jakieś wiosenne sałatki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. My byśmy tam zamiast kiełbaski naładowały pełno fasoli xD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fasola z kaszą? Dobre to?

      Usuń
    2. Fasola do wszystkiego i ze wszystkim :D Ewentualnie jeszcze groszek może być :P

      Usuń
    3. Jakoś mi się nie widzi :D

      Usuń
  4. Liczę, że nie będziesz miała od teraz dużo okazji by dawać zimowe dania :D Przepisy prawdzie brzmią ekstra, ale mam nadzieję na szybką wiosnę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jezu, ja też, mam dosyć płaszczy, czapek i szalików :<

      Usuń
  5. Ostatnio zbrzydł mi bakłażan, ale dobrą prawdziwą kiełbą nie pogardzę ;)

    OdpowiedzUsuń

Nie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.