Pęczak z bakłażanem i kiełbasą w sosie pomidorowym
Dzisiaj kolejne danie jednogarnkowe. Nazwałabym je pęczottem, ale pierwsze skrzypce gra tu nie kasza, a kiełbasa.
Dzięki niej danie jest wyraziste i sycące, w sam raz na zimę.
Zamiast kiełbasy oczywiście można dać kurczaka, ale wtedy całość będzie dużo delikatniejsza i nabierze zupełnie innego charakteru.
Składniki na dwie porcje:
- 1,5 szklanki pęczaku
- 250 g dobrej kiełbasy
- mały bakłażan
- dwie szklanki passaty z pomidorów
- jedna czerwona cebula
- sól, pieprz, posiekana natka pietruszki, ząbek czosnku
- odrobina tłuszczu do smażenia
Pęczak gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Kiełbasę kroimy w półplasterki, bakłażana w kostkę, a cebulę w drobne pióra.
Na tłuszczu podsmażamy kiełbasę z cebulą, po ok. 5 minutach dodajemy bakłażana.
Smażymy przez kolejne dwie minuty, potem zalewamy passatą, doprawiamy i dusimy przez kwadrans.
Pod koniec duszenia dodajemy pęczak.
Gotowe porcje można posypać na talerzach dodatkową porcją natki, można też dodać ser.
12 komentarze
Skąd bierzesz tą passatę z pomidorów?
OdpowiedzUsuńKupuję w kartonikach.
UsuńJeszcze dania zimowe u Ciebie królują, ale szykuj pomału jakieś wiosenne sałatki:)
OdpowiedzUsuńMyślisz, że przywołam nimi wiosnę? :D
UsuńMy byśmy tam zamiast kiełbaski naładowały pełno fasoli xD
OdpowiedzUsuńFasola z kaszą? Dobre to?
UsuńFasola do wszystkiego i ze wszystkim :D Ewentualnie jeszcze groszek może być :P
UsuńJakoś mi się nie widzi :D
UsuńLiczę, że nie będziesz miała od teraz dużo okazji by dawać zimowe dania :D Przepisy prawdzie brzmią ekstra, ale mam nadzieję na szybką wiosnę
OdpowiedzUsuńJezu, ja też, mam dosyć płaszczy, czapek i szalików :<
UsuńOstatnio zbrzydł mi bakłażan, ale dobrą prawdziwą kiełbą nie pogardzę ;)
OdpowiedzUsuńJa też nie, nigdy ;)
UsuńNie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.