Bezglutenowe śniadanie - płatki ryżowe na mleku z mandarynką i cynamonem

Autor 10.2.15 , , , , , , ,

Zawsze twierdziłam, że wegańskie, bezglutenowe i inne wymyślne diety to zło, że niektóre rzeczy po prostu nie mogą być smaczne.
Byłam kiedyś przez kilka lat wegetarianką i zdecydowanie lepiej się poczułam, gdy znowu zaczęłam jeść mięso.
Teraz z kolei mam kilka dość poważnych problemów zdrowotnych i mają one ten plus, że dzięki nim przekonałam się, że bezglutenowe danie też może być smaczne.
Dzisiejsze płatki ryżowe są bardzo smaczne i sycące, polecam je na leniwe weekendowe śniadanie :)





Składniki na dwie porcje:

  • szklanka płatków ryżowych błyskawicznych
  • dwie szklanki mleka
  • mandarynki (ja dałam karmelizowane)
  • dwie łyżki cukru trzcinowego
  • cynamon






Mleko zagotowujemy, dorzucamy płatki i gotujemy przez 3 minuty. Dodajemy cukier.
Przekładamy do miseczki, dodajemy mandarynki i cynamon.
Cukier można zastąpić syropem klonowym.

PODOBNE POSTY

10 komentarze

  1. Pyszności ja rano ryż ugotowałam zjemy go z dzieckiem z jabłuszkiem i słodką śmietanka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chciałabym mieć w tygodniu czas na takie śniadania :<

      Usuń
  2. Czytasz mi w myślach, dzisiaj kupiłam płatki ryżowe. bo mnie jakoś naszło ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie w najbliższy weekend znowu będą na śniadanie :D

      Usuń
  3. Piąteczka za takie śniadanko :D Jest dokładnie w naszym guście :) Tylko zamiast mandarynki musiałoby być jabłko :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Płatki ryżowe są całkiem ok, ale mimo wszystko kojarzą mi się z dietą podczas rewolucji trawiennych :D.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mam tak wrażliwy żołądek, że są idealne dla mnie ;)

      Usuń
  5. Ryżowe są pyszne! Uwielbiam je za tą delikatność :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też, owsiane są przy nich takie "toporne" w konsystencji.

      Usuń

Nie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.