Bezglutenowe śniadanie - płatki ryżowe na mleku z mandarynką i cynamonem
Zawsze twierdziłam, że wegańskie, bezglutenowe i inne wymyślne diety to zło, że niektóre rzeczy po prostu nie mogą być smaczne.
Byłam kiedyś przez kilka lat wegetarianką i zdecydowanie lepiej się poczułam, gdy znowu zaczęłam jeść mięso.
Teraz z kolei mam kilka dość poważnych problemów zdrowotnych i mają one ten plus, że dzięki nim przekonałam się, że bezglutenowe danie też może być smaczne.
Dzisiejsze płatki ryżowe są bardzo smaczne i sycące, polecam je na leniwe weekendowe śniadanie :)
Składniki na dwie porcje:
- szklanka płatków ryżowych błyskawicznych
- dwie szklanki mleka
- mandarynki (ja dałam karmelizowane)
- dwie łyżki cukru trzcinowego
- cynamon
Mleko zagotowujemy, dorzucamy płatki i gotujemy przez 3 minuty. Dodajemy cukier.
Przekładamy do miseczki, dodajemy mandarynki i cynamon.
Cukier można zastąpić syropem klonowym.
10 komentarze
Pyszności ja rano ryż ugotowałam zjemy go z dzieckiem z jabłuszkiem i słodką śmietanka.
OdpowiedzUsuńChciałabym mieć w tygodniu czas na takie śniadania :<
UsuńCzytasz mi w myślach, dzisiaj kupiłam płatki ryżowe. bo mnie jakoś naszło ;D
OdpowiedzUsuńU mnie w najbliższy weekend znowu będą na śniadanie :D
UsuńPiąteczka za takie śniadanko :D Jest dokładnie w naszym guście :) Tylko zamiast mandarynki musiałoby być jabłko :)
OdpowiedzUsuńNastępnym razem dam karmelizowane jabłka :)
UsuńPłatki ryżowe są całkiem ok, ale mimo wszystko kojarzą mi się z dietą podczas rewolucji trawiennych :D.
OdpowiedzUsuńJa mam tak wrażliwy żołądek, że są idealne dla mnie ;)
UsuńRyżowe są pyszne! Uwielbiam je za tą delikatność :)
OdpowiedzUsuńJa też, owsiane są przy nich takie "toporne" w konsystencji.
UsuńNie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.