Owsianka z owocami leśnymi i masłem orzechowym
Dzisiaj post śniadaniowy.
Z moimi śniadaniami bywa różnie, ale najlepsze są w weekendy, mam wtedy na ich przygotowanie więcej czasu, niż 5 minut.
Niezależnie od dnia tygodnia kanapki jem bardzo rzadko, zazwyczaj jem płatki, naleśniki, pancakes, sałatki.
Zawsze mam pełno płatków w domu, jaglane, owsiane, ryżowe.
Zazwyczaj kupuję płatki błyskawiczne, namaczanie czegokolwiek jest nie dla mnie, bo zawsze jedzenie robię spontanicznie, nie wiem, na co będę mieć ochotę jutro, za kilka godzin czy nawet za kwadrans.
P.S. Ten, kto zaznaczył na opakowaniu 400 g płatków ryżowych, że jest to 16 porcji powinien nauczyć się liczyć, bo u mnie opakowanie starcza na jakieś 5 porcji i to takich naprawdę małych.
P.S.2. Ten, kto na opakowaniu płatków owsianych napisał, żeby 100-150 g gotować w litrze mleka też raczej nie zna się zbytnio na swojej robocie.
Składniki na dwie porcje:
- 150 g płatków owsianych
- 300 ml mleka
- łyżka syropu klonowego
- 200 g mrożonych (w sezonie świeżych) owoców leśnych
- masło orzechowe
Płatki gotujemy na mleku, mrożone owoce podgrzewamy w rondelku, na koniec dodając do nich syrop.
Świeże owoce wrzucamy bezpośrednio do miseczki z płatkami.
Na koniec dodajemy masło orzechowe, by się roztopiło pod wpływem ciepła.
Miłośnicy słodkich smaków mogą posłodzić płatki, ja nigdy nie słodzę.
23 komentarze
Z Twoimi śniadaniami nie powinno być różnie, ale z tego co wiem musisz wcześnie do pracy wstać więc podejrzewam, że tak rano nie masz zbyt dużego apetytu.
OdpowiedzUsuńMuszę zjeść śniadanie przed wyjściem, bo lunch dopiero o 10:30-11, a do tej pory bez śniadania bym padła.
Usuń400gramów to 16 porcji? XD Chyba dla przedszkolaków-niejadków. Nawet biorąc pod uwagę małą standardową ilość 50g. to wychodzi 8 porcji. A 50g to dla mnie też za mało. Ja zawsze dzień przed wiem co zjem na śniadanie i wstępnie przygotowuje je, razem ze mną wstaje matka i muszę śniadanie przygotować w ciągu 5 minut, które ona spędza w łazience.
OdpowiedzUsuńDla mrówek raczej :D Mnie to starcza na 5 porcji, które wcale nie są duże :D
UsuńNo właśnie! Porcje muszą być solidne, bo inaczej można to traktować co najmniej jako małą przekąskę :P
OdpowiedzUsuńKupiłyśmy ten syrop klonowy z Lidla i jest GENIALNY :D
Smaczny jet, lubię go :)
Usuńjest*
UsuńWow, masło orzechowe do płatków? Mówisz, że to dobre?
OdpowiedzUsuńBardzo dobre! Zwłaszcza w połączeniu z czymś słodszym - świeżymi owocami czy konfiturą.
UsuńMasło orzechowe pasuje do wszystkiego xD
UsuńPrawie :D
UsuńDo czego nie pasuje? My chyba wszędzie byśmy je upchnęły :P
UsuńMnie nie pasuje do cytrusów i np do marmolady pomarańczowej, takiej dobrej, gorzkawej.
UsuńSama marmolada pomarańczowa nie wchodzi w grę... Chociaż jakby faktycznie połączyć ją z masłem orzechowym to może byśmy ją zjadły xD
UsuńJa samą bardzo lubię, ale do masła nie pasuje.
UsuńTeż uwielbiam połączenie masła orzechowego i owsianki. Jakoś mało gęsta ta Twoja owsianka :D. Zapasy różnych owoców leśnych powoli wydobywam z zamrażarki ;)
OdpowiedzUsuńMało gęsta na życzenie drugiej połowy :D
UsuńJutro bym takie śniadanie zrobiła,ale nie wiem czy zdążę przed panami hydraulikami coś zjeść:( . Płatki ryżowe pewnie wyjdą na 16poracji,ale np dla mojego 2latka:)
OdpowiedzUsuńTo chyba była sugerowana ilość porcji dla dorosłych :D
UsuńNie ma to jak owsianka z porządną dawką masła orzechowego :D
OdpowiedzUsuńOj tak, roztopione masło <3
UsuńBardzo apetyczna. Lubię dodać na wierzch owsianki (do środka sporadycznie też) łyżkę masła orzechowego albo jakiegoś kremu, pycha.
OdpowiedzUsuńTakie roztopione masło orzechowe jest boskie <3
UsuńNie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.