Risotto z brokułami i kalafiorem

Autor 29.1.15 , , , , , ,

Dzisiejsze risotto jest w pełni wegetariańskie, ale mimo to bardzo, bardzo sycące.
Teoretycznie brokuły i kalafior można zastąpić innymi warzywami, ale te najbardziej pasują do sera.
Wielbiciele pleśniowych serów mogą dorzucić swoje ulubione przysmaki - gorgonzolę czy lazur.



Składniki:

  • 150 g ryżu arborio
  • litr bulionu
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • brokuły i pół kalafiora
  • dwie łyżki śmietany
  • pieprz, tymianek
  • parmezan
  • szalotka
  • łyżka masła


Drobno posiekaną szalotkę podsmażamy na maśle.
Dorzucamy ryż, podsmażamy przez minutę.
Zalewamy winem i czekamy, aż odparuje.
Zalewamy bulionem, dorzucamy warzywa i gotujemy na małym ogniu do miękkości ryżu i warzyw.
Doprawiamy do smaku.
Podajemy z odrobiną śmietany i serem.

PODOBNE POSTY

8 komentarze

  1. Z serem i warzywkami wszystko jest pyszne :) I wcale nie potrzeba mięsa, aby zjeść syty i dobry posiłek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Gotowany kalafior to jedno z tych warzyw do którego nie mogę się przekonać, chyba na zawsze będę go nie lubić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja bardziej lubię smażony w cieście, ale taki też mi nie przeszkadza.

      Usuń
  3. Jest ser, są warzywa...pyszności! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie mięsko byś najlepiej tu widziała?

    OdpowiedzUsuń

Nie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.