Krucha tarta z camembertem i lubczykiem

Autor 28.11.14 , , , , , , ,

Jestem seromaniaczką, wszystko smakuje lepiej z serem ;)
Tarta z camembertem jest pyszna, bardzo delikatna (pewnie zbyt mdła dla wielbicieli ostrego, wyrazistego jedzenia), a dzięki dodatkowi świeżego lubczyku aromatyczna.







Składniki:
Kruche ciasto:

  • 200 g mąki pszennej 
  • 100 g zimnego masła
  • opcjonalnie odrobina bardzo zimnej wody/kwaśnej śmietany
  • pół łyżeczki soli

Nadzienie:

  • 2 jajka
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 100 g tartego żółtego sera (może być cheddar, parmezan, grana padano, wedle upodobań)
  • 200 g sera camembert (naturalny lub z dodatkami, np. z ziołami, z pieprzem, z grzybami)
  • sól, pieprz
  • świeży siekany lubczyk





Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, powinno być gładkie w konsystencji.
Zawijamy je w folię i wkładamy na 30-40 minut do zamrażarki.
Jajka roztrzepujemy, mieszamy z kremówką, tartym serem, doprawiamy solą i pieprzem.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy. Wylepiamy nim wysmarowaną tłuszczem formę do tarty. Nakłuwamy widelcem, podpiekamy przez 5 minut w temperaturze 200 stopni.
Wyjmujemy ciasto, wylewamy na nie masę jajeczno-serową. Następnie wykładamy na nie pokrojony w plasterki camembert, posypujemy całość lubczykiem.
Pieczemy przez dodatkowe 30 minut w 180 stopniach. Podajemy na ciepło.

PODOBNE POSTY

16 komentarze

  1. Jeżeli chodzi o sery, to serek wiejski jest naszym numerem jeden :D Ale Twoja tarta też wygląda kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja z kolei za wiejskim nie przepadam.

      Usuń
    2. Tylko nie każdy serek wiejski jest dobry. My kupujemy tylko z Piątnicy, czasem z Pilosa (Lidl) :) Nienawidzimy kiedy serek jest jak guma, a niestety z innych firm to się często zdarza :/
      A próbowałaś ziarnisty twarożek z Piątnicy? Fajna alternatywa jak ktoś serka wiejskiego nie lubi ;)

      Usuń
    3. Próbowałam wersje smakowe i też mi za bardzo nie podeszły, wolę żółte i pleśniowe sery.

      Usuń
  2. Hah, najgorszy koszmar dietetyczki, za to najlepszy sen miłośniczek sera ;) Przypuszczam, że dla mnie byłoby zbyt mało ostre ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spokojnie można doprawić bardziej, wedle upodobań

      Usuń
    2. Zgadzam się z Czoko ta tarta to zmora dietetyczki:),ale jaki raj dla podniebienia:) . Świetne naczynie na tarte ja mam silikonowe .

      Usuń
    3. Silikonowe najbardziej lubię foremki na muffinki, są niezastąpione :)

      Usuń
  3. Im więcej sera tym ja jestem bardziej sczęśliwa :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Wszystko zapieczone z serem jest dobre, przygotowuję zapasy sera na wypadek, jakby przyszła apokalipsa i musielibyśmy się zjadać nawzajem. Tartę muszę zrobić koniecznie, ale chyba rozmaryn bardziej mi się komponuje smakowo.

    OdpowiedzUsuń

Nie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.