Jabłka i gruszki zapiekane pod kruszonką

Autor 20.10.14 , , , , , ,

Bardzo lubię jesienią owoce zapiekane pod kruszonką, na ciepło, z lodami albo bitą śmietaną.
Najbardziej smakują mi śliwki i jabłka, do jednych i drugich dodaję cynamon.
Czasami podaję zapiekane śliwki jako podwieczorek, wbrew pozorom słodki deser z dodatkiem orzechów i migdałów trochę syci.



Składniki na 4 porcje:

  • trzy spore jabłka (u mnie papierówki
  • dwie gruszki
  • łyżeczka cynamonu
  • 50 g zimnego masła
  • kilka łyżek mąki
  • 1/4 szklanki cukru trzcinowego
  • siekane orzechy i migdały (u mnie orzechy laskowe i migdały w płatkach)


Owoce myjemy, obieramy (obieranie nie jest konieczne), siekamy w kostkę i układamy w naczyniu żaroodpornym.
Mąkę, masło, cukier i orzechy "ugniatamy" na kruszonkę.
Posypujemy owoce cynamonem, na to nakładamy kruszonkę, pieczemy całość przez 20-30 minut w temperaturze 180 stopni.

PODOBNE POSTY

8 komentarze

  1. Ja mam sprawdzony sposób na kruszonkę, po prostu zalewam suche składniki roztopionym masłem i mieszam widelcem. dla mnie ten sposób jest łatwiejszy, bo na zimno to mi kruszonka wychodzi za sucha. Chyba zrobię sobie miniaturową wersję tego deseru, w kokilce :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja ostatnio wersję miniaturową robiłam ze śliwkami, coś wspaniałego <3

      Usuń
  2. Jak pozbieram wszystkie jabłka i gruszki ze swojego sadu to może w końcu się zbiorę i zrobię w końcu ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma nic lepszego, niż szarlotka z takich swojskich jabłek <3

      Usuń
  3. Kocham owoce pod kruszonką! Najlepszy z gałką lodów ;)

    OdpowiedzUsuń

Nie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.