Curry z wieprzowiną i dynią

Autor 3.10.14 , , , , , ,

Zawsze staram się korzystać na maksa z produktów sezonowych.
Co się da, mrożę na zapas, niestety nie wiem, ile musiałabym mieć zamrażarek, żeby pomieścić wszystko, co bym chciała. Dynie, truskawki, jagody, kurki, maliny, jeżyny.
Marzy mi się kiedyś taka wielka zamrażara, do której będę mogła załadować pełno takich zapasów, to by było coś cudownego - jagody i truskawki w środku zimy, albo kurki wiosną.
Niestety, na razie zamrażarka jest w strefie marzeń, więc muszę korzystać z tego, co aktualnie jest dostępne, a jesień ma jedną królową - dynię.
Dzisiaj pomysł na uproszczone wieprzowe curry z dodatkiem dyni właśnie.




Składniki:

  • 200 g szynki wieprzowej
  • 200 g dyni, obranej i pokrojonej w kostkę
  • litr bulionu warzywnego
  • szklanka passaty z pomidorów
  • łyżka czerwonej pasty curry
  • tymianek, kurkuma, pieprz, sól, kolendra, gałka muszkatołowa
  • ryż (u mnie jaśminowy)


Szynkę kroimy na małe kawałki, delikatnie obsmażamy, następnie zalewamy bulionem.
Dusimy na małym ogniu przez ok. 2 godziny, w połowie duszenia dodajemy dynię.
W razie potrzeby dolewamy bulionu.
Na koniec zalewamy passatą, dodajemy pastę curry i przyprawy, dusimy przez 15 minut.
Podajemy z ryżem.

PODOBNE POSTY

6 komentarze

  1. Bardzo lubię curry, ale za królowe jesieni uważam jednak grzyby:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Grzyby też lubię, ale dynia jest bardziej uniwersalna :)

      Usuń
  2. Zjadłabym curry ale niestety chwilowo mam zakaz robienia ostrych obiadów ;)
    Początek o zamrażarkach przypomniał mi program Lowcy promocji na TLC, tam to się dopiero mieściło rzeczy. Tylko głównie zamrażarki były potrzebne na nienormalne ilości gotowców do mikrofali czy mrożonych pizz.

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja teściowa ma dużą zamrażarkę taką jaką mają w sklepach kiedyś kupili i teraz ona ma tam cuda pomrożone owoców i innych dobroci pełno tylko,że ja do niej mam 400km szkoda:( . Ja w tym roku szaleje z zupą dyniową bo dziecko uwielbia:) .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też lubię :) Ogólnie dynia jest bardzo uniwersalna, i zupę można z niej zrobić, i drugie danie, i coś na słodko :)

      Usuń

Nie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.