Pikantny gulasz z kiełbaskami chilli

Autor 24.9.14 , , , , ,

Dzisiejszy gulasz był tak ostry, że musiałam dodać do niego kwaśną śmietanę, by w ogóle dokończyć swoją porcję. 
Było to w sumie danie trochę eksperymentalne, bo wysłałam chłopa do sklepu po chorizo, a on wrócił z surowymi kiełbaskami z chilli. A że akurat miałam resztkę szynki wieprzowej, to wyszedł z tego gulasz.
Osoby lubujące się w ostrym jedzeniu będą wniebowzięte, ja raczej tego dania nie powtórzę ;)



Składniki:

  • szynka wieprzowa lub inne mięso na gulasz - 300 g
  • surowe wieprzowe kiełbaski z chilli - 250 g
  • bulion warzywny - 1 litr
  • passata z pomidorów - szklanka
  • sól, pieprz, tymianek, pietruszka, lubczyk
  • odrobina tłuszczu do smażenia
  • jedna szalotka
  • opcjonalnie kwaśna śmietana do podania




Mięso i kiełbaski kroimy na nieduże kawałki, cebulkę siekamy drobno.
Obsmażamy mięso, kiełbaski i cebulę. Następnie zalewamy bulionem i dusimy przez dwie godziny co jakiś czas mieszając.
W razie potrzeby dolewamy wody lub bulionu.
W połowie duszenia dodajemy przyprawy.
Na kwadrans przed końcem duszenia, gdy mięso będzie już miękkie, dodajemy pomidory.
W razie potrzeby można sos zagęścić łyżką mąki.
Podajemy z kleksem kwaśnej śmietany lub jogurtu. 

PODOBNE POSTY

6 komentarze

  1. Ja uwielbiam ostre ale mieszkając z moją mamą muszę nieco łagodzić dania. Ostatnio jak zrobiłam curry (żółte z Lidla) z kurczakiem to nie dała rady tego zjeść. Gulasz wygląda przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też będę w najbliższych dniach robić curry - z kurczakiem i dynią :)

      Usuń
  2. To nie dla mnie:( mój mąż był jakiś czas w Korei to tam nauczył się jeść ostre potrawy a Koreańczycy mówią,że dobre ostre danie piecze dwa razy...(trochę nie smaczne to co napisałam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To nie było aż tak ostre, ja też nie jestem fanką pikantnego żarcia, a to było zjadliwe :)

      Usuń

Nie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.