Kuchenne porady, część 2

Autor 16.9.14 ,

Dzisiaj znowu garść porad i pomysłów ułatwiających gotowanie :)

źródło: dishbydish.net


1. Aby gotowane w garnuszku mleko nie przypalało się, warto ścianki garnka wysmarować masłem lub wrzucić odrobinę masła do mleka.

2. Odrobina gruboziarnistej soli doskonale podkreśla smak czekoladowych wypieków, zwłaszcza ciastek typu lava.

3. Steki wołowe należy wyjąć z lodówki minimum 30-40 minut przed smażeniem i osuszyć papierowymi ręcznikami.

4. Aby zapobiec sklejaniu się ziarenek ryżu, surowy ryż należy przepłukać na sitku pod bieżącą wodą, usunie to nadmiar krochmalu, który sprawia, że ryż po ugotowaniu zbija się w grudki.

5. Ugotowany "na zapas" ryż można zamrozić. By go potem odgrzać wsypujemy go do pojemniczka, zalewamy kilkoma łyżkami wody i podgrzewamy w mikrofalówce.

6. Przypalone garnki łatwo oczyścić zagotowując w nich wodę z dodatkiem sody oczyszczonej.

7. Do wypieków kawowych warto dodać odrobinę kardamonu, dobrze podkręca on smak kawy.

8. Robiąc ciasto/tartę z owocami, które puszczają sok warto posypać ciasto przed położeniem owoców bułką tartą, mąką ziemniaczaną lub wiórkami kokosowymi. Wiórki dobrze będą się komponować z truskawkami, wiśniami i malinami.

9. Aluminium usuwa zapachy z rąk, można kupić specjalne aluminiowe "mydełka", ale można też umyć aluminiowe przybory kuchenne pod kranem.

10. Zioła dobrze jest mrozić w pudełeczkach, np. po kremowych serkach czy lodach. Ja zawsze zioła przed posiekaniem i zamrożeniem myję i suszę. Dobrze wysuszone przed zamrożeniem zachowują więcej aromatu.

11. Do bigosu warto dodać suszone śliwki, nadaje to ładny kolor i słodkawy posmak.

12. Do ciasta na omlet biszkoptowy warto dodać odrobinę gazowanej wody, będzie wtedy bardziej puszysty.

13. Mięso na rosół wrzucamy do zimnej wody i gotujemy na małym ogniu, zupa będzie bardziej aromatyczna.

14. Brokuły dobrze jest gotować w płytkiej wodzie z zanurzonymi jedynie łodygami. Nie są wtedy rozgotowane i mają ładny kolor.

15. Piana z białek z dodatkiem sporej ilości cukru jest bardziej sztywna i gotowe bezy będą dobrze trzymały kształt.

16. Fasolkę szparagową warto gotować w wodzie z dodatkiem odrobiny soli i łyżeczką cukru, wychodzi wtedy smaczniejsza.

17. Żeby na budyniu nie zrobił się kożuch, do gotującego się budyniu dodajemy 2-3 łyżki wody gazowanej.

18. Żeby ułatwić sobie lepienie pierogów, można ciasto zamiast na kółka dzielić na kwadraty. Nie zostaje wtedy tyle "ścinków" i płat ciasta można lepiej i sprawniej wykorzystać. 

19. Schab przed smażeniem warto namoczyć w mleku, będzie dużo delikatniejszy.

20. Śmietanę przed wlaniem do garnka zupy dobrze jest posolić i wymieszać z ciepłą zupą w proporcjach 1:1, nie zwarzy się wtedy.

PODOBNE POSTY

6 komentarze

  1. Z tym ryżem trzeba potem tylko pamiętać, że się go ma w zamrażalce, bo inaczej po roku człowiek się zastanawia co to jest i czy da się to jeszcze zjeść ;)
    A porady przydatne, niektóre nawet znam ale większość nie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na szczęście nie mam aż tak dużego zamrażalnika na takie akcje :D

      Usuń

Nie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.