Zupa brokułowa z chorizo i miętą

Autor 22.9.14 , , , , , ,

Dzisiaj zupa brokułowa w wydaniu troszkę nietypowym.
Trochę pikantna i trochę świeża. Bardzo smaczna i sycąca.
Ja użyłam paprykowej kiełbasy chorizo, myślę, że równie dobrze sprawdziłaby się szynka parmeńska.




Składniki:

  • brokuły - 500 g
  • 2-3 średnie ziemniaki
  • litr bulionu warzywnego
  • sól, pieprz
  • kilkanaście listków mięty
  • kilka listków bazylii
  • kilka plastrów chorizo
  • szklanka jogurtu naturalnego


Brokuły i ziemniaki gotujemy do miękkości w bulionie, doprawiamy do smaku.
Do gotowej zupy dodajemy część listków mięty i kilka łyżek jogurtu, miksujemy całość blenderem.
Resztę mięty i bazylię siekamy, dodajemy do jogurtu.
Na talerzach polewamy zupę sosem miętowo-bazyliowym oraz dodajemy plastry chorizo.

PODOBNE POSTY

8 komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. O tak, bardzo udane połączenie smaków :)

      Usuń
  2. Ale zielona :D Wydaje się sycąca i odpowiednia na chłodniejsze dni :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez mięty byłaby mniej zielona :D A właśnie dzięki temu dodatkowi nie jest taka typowo jesienna, bo ma taki orzeźwiający akcent :)

      Usuń
  3. Ja ostatnio mam non stop dostawy świeżych brokułów więc może spożytkuję je na zupę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie, to chyba najlepszy pomysł na brokuły :)

      Usuń

Nie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.