Limonkowa szynka wieprzowa
Dzisiejsze mięso jest nietypowe w smaku, aromatyczne i naprawdę smaczne.
Dobrze komponuje się ze świeżymi dodatkami, dlatego ja podałam je z grillowaną cukinią z jogurtowym dipem z miętą.
Moje mięso jest pieczone, ale byłoby równie smaczne przygotowane na patelni grillowej.
Składniki:
- szynka wieprzowa - 400-500 g
- dwie limonki - skórka i sok
- 100 ml soku pomarańczowego
- 3-4 ząbki czosnku drobno posiekane
- kminek, kolendra, tymianek, sól, pieprz
- łyżka jasnego sosu sojowego
Z podanych składników przygotowujemy marynatę.
Mięso kroimy na plastry i dokładnie w tej marynacie obtaczamy, odstawiamy na co najmniej 2-3 godziny.
Po upływie tego czasu pieczemy przez 45-50 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni lub grillujemy na patelni.
4 komentarze
Nie wiem czy jestem dziwna ale zawsze w mięsach najbardziej lubię panierkę/skórkę nasączoną marynatą :D Połączenie rzeczywiście nietypowe, takie cytrusowe, ale przypuszczam, ze jest pyszne. Samo zdjęcie zachęca do jedzenia.
OdpowiedzUsuńTeż uwielbiam chrupiącą skórkę. Mój chłop za to nie znosi, więc zawsze mam podwójną porcję :D
Usuńzjadła bym jak nic:)
OdpowiedzUsuńZapraszam ;)
UsuńNie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.