Limonkowa szynka wieprzowa

Autor 19.9.14 , , , , , ,

Dzisiejsze mięso jest nietypowe w smaku, aromatyczne i naprawdę smaczne.
Dobrze komponuje się ze świeżymi dodatkami, dlatego ja podałam je z grillowaną cukinią z jogurtowym dipem z miętą.
Moje mięso jest pieczone, ale byłoby równie smaczne przygotowane na patelni grillowej.




Składniki:

  • szynka wieprzowa - 400-500 g
  • dwie limonki - skórka i sok
  • 100 ml soku pomarańczowego
  • 3-4 ząbki czosnku drobno posiekane
  • kminek, kolendra, tymianek, sól, pieprz
  • łyżka jasnego sosu sojowego


Z podanych składników przygotowujemy marynatę.
Mięso kroimy na plastry i dokładnie w tej marynacie obtaczamy, odstawiamy na co najmniej 2-3 godziny.
Po upływie tego czasu pieczemy przez 45-50 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni lub grillujemy na patelni.

PODOBNE POSTY

4 komentarze

  1. Nie wiem czy jestem dziwna ale zawsze w mięsach najbardziej lubię panierkę/skórkę nasączoną marynatą :D Połączenie rzeczywiście nietypowe, takie cytrusowe, ale przypuszczam, ze jest pyszne. Samo zdjęcie zachęca do jedzenia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też uwielbiam chrupiącą skórkę. Mój chłop za to nie znosi, więc zawsze mam podwójną porcję :D

      Usuń

Nie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.