Grillowana cukinia z ziołowym dipem
Z cukinii można zrobić tyyyle różnych rzeczy, że szkoda, że nie jest taka świeżutka, pyszna i ogólnie dostępna przez cały rok.
Nadaje się na zupę, do potrawki warzywnej, do zapiekania, do mięs, a nawet na ciasto.
Dzisiaj bardzo prosty przepis na wykorzystanie cukinii z minimalną ilością dodatków.
Taką cukinię można jeść solo z dipem jako przekąskę, albo w roli dodatku do głównego dania.
Składniki:
- jedna duża cukinia
- sól, pieprz
- jogurt naturalny, koperek, ząbek czosnku
* przydaje się tu patelnia grillowa
Cukinię myjemy i kroimy na cienkie plastry.
Grillujemy na patelni bez tłuszczu, posypujemy w trakcie grillowania solą i pieprzem.
Koperek siekamy, czosnek wyciskamy, dodajemy do jogurtu, można dip też doprawić solą i pieprzem.
Podajemy cukinię z sosem.
6 komentarze
O jak fajnie, akurat przyuważyłam w lodówce zagubioną cukinię ;D Dzięki za pomysł, bo tak to by leżała jeszcze z miesiąc pewnie ;D
OdpowiedzUsuńZawsze można zrobić brownie z cukinii :>
UsuńJa cukinię obtaczam w panierce jak kotlet i jest bardzo dobra:)
OdpowiedzUsuńCiekawe rozwiązanie, muszę kiedyś spróbować.
UsuńUwielbiam! Jedna z rzeczy obowiązkowych u mnie na wegetariańskim grillu :)
OdpowiedzUsuńJedno ze smaczniejszych warzyw do grillowania, to prawda :)
UsuńNie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.