Grillowana cukinia z ziołowym dipem

Autor 5.9.14 , , , ,

Z cukinii można zrobić tyyyle różnych rzeczy, że szkoda, że nie jest taka świeżutka, pyszna i ogólnie dostępna przez cały rok.
Nadaje się na zupę, do potrawki warzywnej, do zapiekania, do mięs, a nawet na ciasto.
Dzisiaj bardzo prosty przepis na wykorzystanie cukinii z minimalną ilością dodatków.
Taką cukinię można jeść solo z dipem jako przekąskę, albo w roli dodatku do głównego dania.




Składniki:

  • jedna duża cukinia
  • sól, pieprz
  • jogurt naturalny, koperek, ząbek czosnku


* przydaje się tu patelnia grillowa

Cukinię myjemy i kroimy na cienkie plastry.
Grillujemy na patelni bez tłuszczu, posypujemy w trakcie grillowania solą i pieprzem.
Koperek siekamy, czosnek wyciskamy, dodajemy do jogurtu, można dip też doprawić solą i pieprzem.
Podajemy cukinię z sosem.

PODOBNE POSTY

6 komentarze

  1. O jak fajnie, akurat przyuważyłam w lodówce zagubioną cukinię ;D Dzięki za pomysł, bo tak to by leżała jeszcze z miesiąc pewnie ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja cukinię obtaczam w panierce jak kotlet i jest bardzo dobra:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciekawe rozwiązanie, muszę kiedyś spróbować.

      Usuń
  3. Uwielbiam! Jedna z rzeczy obowiązkowych u mnie na wegetariańskim grillu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jedno ze smaczniejszych warzyw do grillowania, to prawda :)

      Usuń

Nie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.