Kalafior w sosie serowym - przepis na dwa sosy

Autor 6.8.14 , , , , , , , ,

Lubicie kalafior?
Ja bardzo lubię, ale wiem, że dla wielu osób kalafior z masłem czy z bułką tartą jest zbyt mdły, bez wyrazu.
Ja lubię większość warzyw bez dużej ilości przypraw i dodatków, ale często dodaję do brokułów czy kalafiora wyrazisty serowy sos.
Sos można zrobić na dwa sposoby, podam dziś obydwa przepisy.




Sos serowy 1:

  • szklanka śmietanki 30%
  • pół szklanki bulionu warzywnego
  • sól, pieprz
  • szklanka tartego sera żółtego miękkiego (ja najczęściej daję ser z dziurami - królewski, radamer)
  • 50 g tartego parmezanu/grana padano


Śmietankę z bulionem zagotowujemy i dodajemy sery, gotujemy na małym ogniu do roztopienia.


Sos serowy 2:

  • szklanka śmietanki 30%
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • szklanka miękkiego żółtego sera
  • szklanka tartej mieszanki twardych serów (może to być jeden rodzaj sera, ale gdy wymieszamy różne gatunki ser będzie bardziej intensywny w smaku)
  • pół szklanki tartego twardego sera typu cheddar
  • pieprz


Śmietankę zagotowujemy, wsypujemy wszystkie sery.
Po roztopieniu serów wlewamy wino i doprawiamy całość, gotujemy sos na małym ogniu przez ok. 10 minut.



PODOBNE POSTY

4 komentarze

  1. ja kalafior lubię ale tylko surowy. Ugotowany jest dla mnie nie do przełknięcia. Takie sosy z pewnością byłyby doskonałe jako swoiste dipy dla nieugotowanego warzywka :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do brokułów też rewelacyjnie pasują.
      Surowy kalafior to dla mnie jakaś abstrakcja :D

      Usuń
  2. Kalafior zwykły, gotowany, osolony i bez żadnych dodatków jest moim ulubionym.

    OdpowiedzUsuń

Nie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.