Kalafior w sosie serowym - przepis na dwa sosy
Lubicie kalafior?
Ja bardzo lubię, ale wiem, że dla wielu osób kalafior z masłem czy z bułką tartą jest zbyt mdły, bez wyrazu.
Ja lubię większość warzyw bez dużej ilości przypraw i dodatków, ale często dodaję do brokułów czy kalafiora wyrazisty serowy sos.
Sos można zrobić na dwa sposoby, podam dziś obydwa przepisy.
Sos serowy 1:
- szklanka śmietanki 30%
- pół szklanki bulionu warzywnego
- sól, pieprz
- szklanka tartego sera żółtego miękkiego (ja najczęściej daję ser z dziurami - królewski, radamer)
- 50 g tartego parmezanu/grana padano
Śmietankę z bulionem zagotowujemy i dodajemy sery, gotujemy na małym ogniu do roztopienia.
Sos serowy 2:
- szklanka śmietanki 30%
- 50 ml białego wytrawnego wina
- szklanka miękkiego żółtego sera
- szklanka tartej mieszanki twardych serów (może to być jeden rodzaj sera, ale gdy wymieszamy różne gatunki ser będzie bardziej intensywny w smaku)
- pół szklanki tartego twardego sera typu cheddar
- pieprz
Śmietankę zagotowujemy, wsypujemy wszystkie sery.
Po roztopieniu serów wlewamy wino i doprawiamy całość, gotujemy sos na małym ogniu przez ok. 10 minut.
4 komentarze
ja kalafior lubię ale tylko surowy. Ugotowany jest dla mnie nie do przełknięcia. Takie sosy z pewnością byłyby doskonałe jako swoiste dipy dla nieugotowanego warzywka :D
OdpowiedzUsuńDo brokułów też rewelacyjnie pasują.
UsuńSurowy kalafior to dla mnie jakaś abstrakcja :D
Kalafior zwykły, gotowany, osolony i bez żadnych dodatków jest moim ulubionym.
OdpowiedzUsuńTaki też lubię :)
UsuńNie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.