Domowy sos aioli - hiszpańsko-prowansalski sos majonezowo-czosnkowy

Autor 17.1.14 , , , , ,

Sos aioli jest kolejnym sosem o bardzo szerokim zastosowaniu.
Najczęściej używa się go do owoców morza - mogę potwierdzić, że rewelacyjnie smakuje ze smażonymi kalmarami w panierce.
Nadaje się też do mięs - wystarczy posmarować nim mięso przed pieczeniem, a całe przejdzie aromatem czosnku.
Ponadto idealnie sprawdza się do wszelkiego rodzaju imprezowych przekąsek: kiełbasek, nachosów czy zwykłych frytek.
Można ten sos zrobić z gotowego majonezu, można też pójść o krok dalej i zrobić go od podstaw, bez użycia gotowych produktów.


Łatwiejszy i szybszy przepis - z gotowym majonezem:
Składniki:

  • 3-4 stołowe łyżki dobrego majonezu, łagodnego w smaku
  • 3 ząbki czosnku
  • kilka kropli soku z cytryny
  • biały pieprz
  • łyżka jogurtu greckiego
  • odrobina wody by ewentualnie rozcieńczyć całość, jeżeli sos jest za gęsty


Mieszamy wszystkie składniki "mokre", wciskamy czosnek i dodajemy pieprz. Ponownie mieszamy, odstawiamy do lodówki na godzinę.

W przypadku robienia sosu od podstaw majonez zastępujemy żółtkiem jaja i 120-150 ml oliwy z oliwek (koniecznie oliwa, a nie olej).
Ta wersja wymaga więcej mieszania, ale wychodzi nawet smaczniejsza, niż z gotowym majonezem.
Do gotowego sosu można dodać odrobinę soli do smaku, jednak w moim odczuciu nie jest to konieczne.

PODOBNE POSTY

10 komentarze

  1. Prosty i bardzo dobry sos, chyba każdy student go zna. No ale niezbyt oryginalny. Choć nie wiedziałam, że ma taką nazwę, zawsze myślałam, że to sos czosnkowy po prostu ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niby taki zwyczajny i banalny, a ma swoją historię ;)

      Usuń
    2. Historię tajemniczą jak historia majonezu- czasem się zastanawiam, kto pierwszy ukręcił majonez, włożył łyżkę do ust i poczuł że jest w niebie... ;)

      Usuń
  2. Uwielbiam czosnek i uwielbiam sosy czosnkowe, mogę je wyżerać niczym Nutellę ze słoika :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hardkorowo :D Ja je jednak wolę w formie dodatku :D

      Usuń
  3. Często robię taki sos, ponieważ jest uniwersalny ;-)

    OdpowiedzUsuń

Nie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.