Makaron z patelni w sosie orzechowym z kurczakiem, warzywami i sezamem
Kolejne podejście do kuchni azjatyckiej, ciut pikantne, z nietypową orzechową nutą.Polecam użycie świeżego makaronu przeznaczonego do przygotowania w woku, z braku laku może być też soba lub chow mein.
- 150 g makaronu
- jeden filet z kurczaka
- pół papryki czerwonej i pół żółtej, pokrojone w drobne paski
- marchewka pokrojona w drobne słupki
- zielona fasolka wstępnie obgotowana
- kiełki fasoli mung
- seler naciowy pokrojony w nieduże kawałki
- garść orzechów ziemnych, drobno posiekanych i podprażonych
- pół szklanki bulionu, najlepiej warzywnego
- łyżka masła orzechowego
- 4-5 łyżek słodkiego sosu z chilli - o TAKIEGO
- odrobina oleju sezamowego do smażenia
- ziarna sezamu do posypania
Następnie dorzucamy warzywa - marchewkę, obie papryki, fasolkę, seler i kiełki i zalewamy bulionem i gotujemy na sporym ogniu.
Po 2-3 minutach zmniejszamy ogień, dodajemy masło orzechowe, orzeszki i sos chilli, gdy sos nabierze jednolitej konsystencji dorzucamy makaron i dusimy przez kolejne dwie minuty.
Podajemy danie posypane ziarnami sezamu.
10 komentarze
Wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńByło pyszne :)
UsuńJak z masłem orzechowym to jesteśmy kupione xD
OdpowiedzUsuńMasło orzechowe się super komponuje z kurczakiem, polecam :)
UsuńZe wszystkich dań, które możemy zaliczyć do kuchni azjatyckiej najbardziej kocham makaron z patelni w aromatycznym sosie z kurczakiem i warzywami stąd Twój pewnie zjadłabym w pół minuty i prosiła o dokładkę. :D Wygląda niesamowicie!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńTeż z kuchni azjatyckiej najbardziej lubię makarony :)
Obslinilam sie, uwielbiam takie połączenia. Orzechy, sezam i kurczak, o mniam <3
OdpowiedzUsuńTak, jak ja, moje ulubione połączenie w takim stylu :)
UsuńAleż to musi być dobre:) no i mam pomysł na obiad:)
OdpowiedzUsuńByło pyszne, aż niedługo zrobię powtórkę :)
UsuńNie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.