Makaron z łososiem i szparagami
Uwielbiam zielone szparagi, żałuję, że sezon na nie jest taki krótki.
Jak już się pojawiają, to dodaję je niemal do wszystkiego - do makaronów, sałatek, do risotto, na tosty.
Białe szparagi też lubię, ale zielone smakują mi zdecydowanie bardziej, a do tego są szybsze i łatwiejsze w przygotowaniu.
- 200 g ulubionego makaronu, u mnie orecchiette
- 150 g wędzonego łososia
- 5-6 szparagów
- 50 ml oliwy z oliwek
- sok i skórka z połowy cytryny
- świeży koperek
- sól, pieprz
Szparagi myjemy, odłamujemy stwardniałe końcówki, resztą kroimy ukośnie na małe kawałki.
Pod koniec gotowania makaronu dorzucamy do niego szparagi i gotujemy całość przez dwie minuty, nie dłużej.
Po odcedzeniu dodajemy oliwę, sok i skórkę z cytryny, posiekanego drobno łososia i posiekany koperek.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, podajemy.
Można dodać jeszcze np. jajko gotowane w koszulce.
12 komentarze
Ja muszę zjeść szparagi, może jutro mi się uda, bo się umówiłam z koleżanką:)
OdpowiedzUsuńSmacznego :)
UsuńAkurat za szparagami nie przepadamy ale mamy właśnie w lodówce te białe i jeszcze do tego obrane także będzie podobne danie u nas na obiad :D
OdpowiedzUsuńJa zdecydowanie wolę zielone, ale białe też są smaczne :)
UsuńJa bardzo lubię zielone szparagi mniam musze znowu kupić i krem z nich zrobić:)
OdpowiedzUsuńOstatnio krem też robiłam, ale nie z samych szparagów, tylko dodałam jeszcze cukrowy groszek :)
UsuńNigdy nie jadłam ani nie przyrządzałam szparagów ale planuję w poniedziałek jak tylko wróce od rodziców do domu przyrządzić je jako dodatek do obiadu. :-) Twój przepis jak zawsze trafia idealnie w mój gust. Uwielbiam makaron z łososiem!
OdpowiedzUsuńBardzo polecam, korzystaj z sezonu na szparagi, bo jest niestety bardzo krótki :)
UsuńW tym roku jadłam dwa razy żółte szparagi, zielonych nie dorwałam (tzn. w sumie moja mama nie dorwała... ja nie miałam nawet kiedy rozejrzeć się po warzywniakach ostatnimi dniami...). Makaron super, ale ja poproszę bez wędzonego łososia :)
OdpowiedzUsuńJeszcze nie wszystko stracone, w sklepach szparagi jeszcze są :)
UsuńJaki uroczy makaron :D
OdpowiedzUsuńSzparagi kuszą, ale cena odstrasza...
Można kupić je tanio, ja kupuję w Auchan za 6-8 zł za pęczek :)
UsuńNie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.