Jabłka i gruszki zapiekane pod kruszonką
Bardzo lubię jesienią owoce zapiekane pod kruszonką, na ciepło, z lodami albo bitą śmietaną.
Najbardziej smakują mi śliwki i jabłka, do jednych i drugich dodaję cynamon.
Czasami podaję zapiekane śliwki jako podwieczorek, wbrew pozorom słodki deser z dodatkiem orzechów i migdałów trochę syci.
Składniki na 4 porcje:
- trzy spore jabłka (u mnie papierówki
- dwie gruszki
- łyżeczka cynamonu
- 50 g zimnego masła
- kilka łyżek mąki
- 1/4 szklanki cukru trzcinowego
- siekane orzechy i migdały (u mnie orzechy laskowe i migdały w płatkach)
Owoce myjemy, obieramy (obieranie nie jest konieczne), siekamy w kostkę i układamy w naczyniu żaroodpornym.
Mąkę, masło, cukier i orzechy "ugniatamy" na kruszonkę.
Posypujemy owoce cynamonem, na to nakładamy kruszonkę, pieczemy całość przez 20-30 minut w temperaturze 180 stopni.
8 komentarze
Ja mam sprawdzony sposób na kruszonkę, po prostu zalewam suche składniki roztopionym masłem i mieszam widelcem. dla mnie ten sposób jest łatwiejszy, bo na zimno to mi kruszonka wychodzi za sucha. Chyba zrobię sobie miniaturową wersję tego deseru, w kokilce :)
OdpowiedzUsuńJa ostatnio wersję miniaturową robiłam ze śliwkami, coś wspaniałego <3
UsuńJak pozbieram wszystkie jabłka i gruszki ze swojego sadu to może w końcu się zbiorę i zrobię w końcu ciasto:)
OdpowiedzUsuńNie ma nic lepszego, niż szarlotka z takich swojskich jabłek <3
UsuńKocham owoce pod kruszonką! Najlepszy z gałką lodów ;)
OdpowiedzUsuńO tak <3
UsuńPRAGNĘ TEGO!!! Zjadłabym wszystko :D:DD
OdpowiedzUsuńZapraszam :D
UsuńNie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.