W sam raz na lutowe mrozy - rozgrzewająca czekolada z chilli i piankami

Autor 7.2.15 , , , , , ,

W komentarzach pod przepisami łączącymi słodycz z pikanterią zauważyłam różnorodność - są wśród Was zarówno zwolenniczki, jak i przeciwniczki takich połączeń.

Sama dłuuugo się bałam połączenia czekolady z chilli, bo ogólnie pikantnych rzeczy nie lubię, mój organizm kiepsko toleruje ostre jedzenie i przeważnie to, co dla mnie jest już niejadalne, dla większości ludzi nie jest nawet ostre.
Ale wyjątkowo słodycze z odrobiną pikanterii polubiłam, lubię deserowego Lindta z chilli i lubię wypieki z odrobiną ostrości.
Dzisiaj chciałam podsunąć Wam coś, co idealnie rozgrzewa po powrocie do domu, obecnie panują mrozy, lekkie bo lekkie, ale jednak i fajnie jest rozgrzać się taką czekoladą :)



Składniki na dwie porcje:
  • 250 g czekolady, najlepiej pół na pół ciemnej i mlecznej
  • dwie szklanki mleka
  • spora szczypta chilli
  • paczka pianek
  • opcjonalnie cynamon/kardamon


Czekoladę łamiemy na kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej, stopniowo dodając mleko.
Gdy będzie już rozpuszczona dodajemy chilli, podgrzewamy, aż będzie bardzo gorąca.
Przelewamy do kubków, dodajemy pianki, można też dodać cynamon.



PODOBNE POSTY

14 komentarze

  1. Ja jestem przeciwniczką:) Z tego zestawu najchętniej zjadłabym pianki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem na tak:) wczoraj robiłam tort i tej czekolady Lind z chilli użyłam do posypania boków i góry. Te pianki wczoraj kupiłam z myślą o kawie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jakoś do kawy mi pianki średnio pasują, kawa ma być kawą - gorzka i bez słodkich dodatków :)
      Tort musiał wyjść przepyszny <3

      Usuń
    2. Zobaczymy wieczorem jaki jest:) zrobiłam mus truskawkowy i krem z serka mascarpone:)

      Usuń
    3. Uwielbiam kremy z mascarpone, mają fajną konsystencję :)

      Usuń
  3. Chyba wolałabym bez pianek :D. I samą ciemną czekoladę. Mimo tego pomysł naprawdę fajny, nabrałam apetytu na coś rozgrzewającego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sama ciemna czekolada jest za intensywna w smaku, sama mleczna jest za słodka, mieszanka jest idealna <3

      Usuń
  4. Kiedyś nie lubiłyśmy tych pianek :D Ale jakiś czas temu spróbowałyśmy je znowu i nam bardzo zasmakowały :P Ciekawe jak łączą się z czekoladą i chilli :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O ja, ale to musi być gęste i pyszne <3

    OdpowiedzUsuń
  6. O taaak <3 Rozpusta na całego! ;)

    OdpowiedzUsuń

Nie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.