Tarta z francuskiego ciasta z szynką i salami
Tarty podobne do tej są odpowiednie na każdy posiłek w ciągu dnia - można taką tartę podać na śniadanie, obiad i kolację, ciasto z jajecznym nadzieniem i dodatkami zawsze się sprawdzi.
Dzisiejsza tarta jest bardzo mięsna, nadzienie zawiera sporo szynki i salami, jest idealna na sycące śniadanie czy szybki obiad.
Składniki:
- jedno opakowanie gotowego ciasta francuskiego
- 100 g dobrego salami
- 100 g szynki (u mnie mortadella bologna z pistacjami)
- 2 spore jajka
- 200 ml śmietanki 30%
- 100 g tartego żółtego sera, najlepiej o wyrazistym smaku, ja dałam cheddar
- sól, pieprz
Ciastem wylepiamy formę do tarty.
Układamy na nim wędliny.
Jajka mieszamy ze śmietanką i startym serem, doprawiamy solą i pieprzem.
Wylewamy masę na ciasto.
Pieczemy przez 25-30 minut w 180 stopniach.
12 komentarze
Uwielbiam tarty, szczególnie jak mam gotowe ciasto i nie muszę robić własnego :D
OdpowiedzUsuńJa też, robienie ciasta francuskiego to droga przez mękę.
Usuńchyba, że się ma termomixa - ja nie mam tego kuchennego przyjaciela bo jest on dość duży a ja mam maleńką kuchnię i nie miałby gdzie spać - chociaż jak tak dobrze pokombinuję, to może miejsce by się znalazło w mojej nowej szafie ;)
UsuńTeż mam maleńką kuchnię, nie jestem w stanie nawet w niej zmieścić tego, co już mam, a co dopiero mówić o dodatkowych sprzętach ;)
UsuńBrakuje mi tu warzywek... Posiłek bez warzyw mi się smutny wydaje.
OdpowiedzUsuńChciałam Cię ostrzec przed Heidi Walnut Brownie. To zdecydowanie najgorsza czekolada z kolekcji Winter Delight i prawdopodobnie najbardziej paskudna jaką ostatnio jadłam :( Fuuuu....
Oj, to nie chcę tej Heidi już :(
UsuńJeszcze do tego pełna micha sałatki :D
OdpowiedzUsuńOwszem :)
Usuńtarty są superowe, muszę sobie kupić foremkę do nich bo póki co mam taką malutką a wolałabym większą :) wczoraj jadłam pyszną tartę z porami i kiełbasą u mojego brata ciotecznego i była przepyszna :)
OdpowiedzUsuńPory rewelacyjnie się komponują też z łososiem, polecam :)
UsuńBardzo lubię francuskie ciasto z mięsem:)
OdpowiedzUsuńJa lubię je chyba ze wszystkim - i w wersji słodkiej i wytrawnej :)
UsuńNie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.