Tarta z francuskiego ciasta z szynką i salami

Autor 28.2.15 , , , , , , ,

Tarty podobne do tej są odpowiednie na każdy posiłek w ciągu dnia - można taką tartę podać na śniadanie, obiad i kolację, ciasto z jajecznym nadzieniem i dodatkami zawsze się sprawdzi.
Dzisiejsza tarta jest bardzo mięsna, nadzienie zawiera sporo szynki i salami, jest idealna na sycące śniadanie czy szybki obiad.







Składniki:

  • jedno opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • 100 g dobrego salami
  • 100 g szynki (u mnie mortadella bologna z pistacjami)
  • 2 spore jajka
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 100 g tartego żółtego sera, najlepiej o wyrazistym smaku, ja dałam cheddar
  • sól, pieprz




Ciastem wylepiamy formę do tarty.
Układamy na nim wędliny.
Jajka mieszamy ze śmietanką i startym serem, doprawiamy solą i pieprzem.
Wylewamy masę na ciasto.
Pieczemy przez 25-30 minut w 180 stopniach.



PODOBNE POSTY

12 komentarze

  1. Uwielbiam tarty, szczególnie jak mam gotowe ciasto i nie muszę robić własnego :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też, robienie ciasta francuskiego to droga przez mękę.

      Usuń
    2. chyba, że się ma termomixa - ja nie mam tego kuchennego przyjaciela bo jest on dość duży a ja mam maleńką kuchnię i nie miałby gdzie spać - chociaż jak tak dobrze pokombinuję, to może miejsce by się znalazło w mojej nowej szafie ;)

      Usuń
    3. Też mam maleńką kuchnię, nie jestem w stanie nawet w niej zmieścić tego, co już mam, a co dopiero mówić o dodatkowych sprzętach ;)

      Usuń
  2. Brakuje mi tu warzywek... Posiłek bez warzyw mi się smutny wydaje.

    Chciałam Cię ostrzec przed Heidi Walnut Brownie. To zdecydowanie najgorsza czekolada z kolekcji Winter Delight i prawdopodobnie najbardziej paskudna jaką ostatnio jadłam :( Fuuuu....

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeszcze do tego pełna micha sałatki :D

    OdpowiedzUsuń
  4. tarty są superowe, muszę sobie kupić foremkę do nich bo póki co mam taką malutką a wolałabym większą :) wczoraj jadłam pyszną tartę z porami i kiełbasą u mojego brata ciotecznego i była przepyszna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pory rewelacyjnie się komponują też z łososiem, polecam :)

      Usuń
  5. Bardzo lubię francuskie ciasto z mięsem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja lubię je chyba ze wszystkim - i w wersji słodkiej i wytrawnej :)

      Usuń

Nie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.