Pancakes

Autor 19.2.15 , , , , ,

Dzisiaj przepis z cyklu "takie śniadania jadam w weekendy, bo w tygodniu wstaję o 6, a o 7 muszę być w pracy, więc nie zjem nic wymagającego przygotowania trwającego dłużej, niż 3 minuty".
Nigdy nie byłam wielką fanką naszych polskich cienkich naleśników, pancakes za to uwielbiam.
Z masłem orzechowym, owocami, serkami, kremami czekoladowymi, z syropem klonowym, ZE WSZYSTKIM.
Dzisiejszy przepis to przepis podstawowy, mój ulubiony. 
Placuszki zawsze się udają, są przepyszne i puszyste.


Składniki:

  • dwie szklanki mąki tortowej
  • 2 jajka
  • pół szklanki drobnego cukru trzcinowego
  • 300 ml maślanki naturalnej
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli






Wszystkie składniki mieszamy razem w sporej misce.
Konsystencja masy powinna być gładka, nawet lekko "napowietrzona", warto więc użyć miksera.
Odstawiamy na co najmniej kwadrans.
Po upływie tego czasu smażymy placki beztłuszczowo na dobrej patelni, na niewielkim ogniu.
Ja zawsze używam patelni ceramicznej do naleśników, nic do niej nie przywiera.
Podajemy z ulubionymi dodatkami - u mnie serek mascarpone, brzoskwinie i syrop klonowy.

PODOBNE POSTY

19 komentarze

  1. U mnie pancakes ,naleśniki,racuszki i inne placuszki są 2-3razy w tyg ,dziecko wybredny niejadek musi coś jeść to wymyślam:). Narobiłaś mi ochotę na tą nektarynkę czy brzoskwinie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Brzoskwinie :) Chciałabym mieć czas, żeby częściej jeść takie śniadania :)

      Usuń
    2. A ja bym chciała wyjść do ludzi:) chyba nie ma sytuacji idealnej:) ja czasem robię 3śniadania dla Janka by coś zjadł:(

      Usuń
    3. Synek uczy się, co dobre ;)

      Usuń
  2. Chciałabym takie śniadanie mieć podane do łóżka:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Parę razy zrobiłam wieczór przed, a potem rano w tosterze podgrzewałam ;D muszę zrobić znowu, bo Nutella i syrop klonowy aż się proszą o takie śniadanie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też czasami tak robię, ale jak jestem padnięta wieczorem, to tylko leżę do góry tyłkiem :D

      Usuń
  4. Lubię pancakes, ale jednak Polskie naleśniki są dla mnie lepsze :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja wolę konkretnej grubości placki jednak :D

      Usuń
  5. Polecasz ten syrop klonowy? Bo od przyszłego tygodnia ma być w Lidlu i w końcu chcemy go kupić :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam :) Wszystkie syropy smakują mniej więcej podobnie (ja wyczuwam w nich aromat pekanów), a ten jest naprawdę tani.

      Usuń
  6. Klasycznych pancakes nigdy nie jadłam, za to swego czasu miałam fazę na ricotta hotcakes (częściej robione na serku homo).

    OdpowiedzUsuń
  7. Muszę się w końcu skusić na takie naleśniki. Jeszcze nie robiłam. A mąka musi być tortowa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie musi, ale tortowa jest najdrobniejsza i przy takiej placki najlepiej wyrosną :)

      Usuń
  8. Nie pamiętam kiedy ostatni raz jadłam takie nieudziwnione "pankejki" (zawsze nawkładam do ciasta jakieś owoce, orzechy, mak itp) i muszę zrobić koniecznie w najbliższym czasie :P Twoje wyglądają smakowicie, zwłaszcza przyozdobione serkiem z brzoskwiniami ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Muszę zrobić cytrynowe z makiem, narobiłaś mi smaka ;)

      Usuń
  9. Nie pamiętam kiedy ostatni raz jadłam takie nieudziwnione "pankejki" (zawsze nawkładam do ciasta jakieś owoce, orzechy, mak itp) i muszę zrobić koniecznie w najbliższym czasie :P Twoje wyglądają smakowicie, zwłaszcza przyozdobione serkiem z brzoskwiniami ;)

    OdpowiedzUsuń

Nie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.