Kiełbaski w drożdżowym cieście

Autor 24.1.15 , , , , , ,

Kiedyś często robiłam na śniadanie parówki z szynki zapiekane w cieście francuskim owiniętym dookoła.
Ostatnio postanowiłam zrobić ciasto na drożdżowe bułeczki, ale nie na słodko.
Zawinęłam parówki w to ciasto i upiekłam, bułka wyszła pyszna, puszysta i mięciutka.
Polecam na weekendowe leniwe śniadanie :)






Składniki na ciasto - ok. 6 bułeczek, w sam raz na 3 osoby:

  • 300 g dowolnej mąki, ja dałam pszenną typ 600
  • pół opakowania suszonych drożdży
  • 2-3 łyżki oleju
  • pół szklanki mocno ciepłej wody
  • pół łyżeczki soli
  • roztrzepane jajko do posmarowania

dodatkowo 6 parówek lub innych kiełbasek czy kabanosów

Mąkę łączymy z solą i drożdżami, dodajemy wodę i olej, mieszamy.
Przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce.
W razie potrzeby można dosypać mąki lub dolać wody.
Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy je na części, które rozwałkowujemy.
Na każdym kawałku ciasta kładziemy kiełbaskę, zaklejamy szczelnie i pieczemy przez ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni.

PODOBNE POSTY

10 komentarze

  1. Nie przepadam za kiełbaskami, ale w takim cieście to kto wie?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To taki domowy hot dog, można do ciasta wrzucić jeszcze inne dodatki, a zamiast kiełbaski dać np. kawałek kurczaka :)

      Usuń
  2. A farsz warzywny też sprawdziłby się w takiej bule? :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Rano nie miałabym cierpliwości do drożdżowego ciasta ale na kolacje to może, może :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rano w tygodniu nie mam czasu, ale w weekend mogę się tak bawić ;)

      Usuń
  4. świetny pomyśł na pewno kiedyś spróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń

Nie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.