Kiełbaski w drożdżowym cieście
Kiedyś często robiłam na śniadanie parówki z szynki zapiekane w cieście francuskim owiniętym dookoła.
Ostatnio postanowiłam zrobić ciasto na drożdżowe bułeczki, ale nie na słodko.
Zawinęłam parówki w to ciasto i upiekłam, bułka wyszła pyszna, puszysta i mięciutka.
Polecam na weekendowe leniwe śniadanie :)
Składniki na ciasto - ok. 6 bułeczek, w sam raz na 3 osoby:
- 300 g dowolnej mąki, ja dałam pszenną typ 600
- pół opakowania suszonych drożdży
- 2-3 łyżki oleju
- pół szklanki mocno ciepłej wody
- pół łyżeczki soli
- roztrzepane jajko do posmarowania
dodatkowo 6 parówek lub innych kiełbasek czy kabanosów
Mąkę łączymy z solą i drożdżami, dodajemy wodę i olej, mieszamy.
Przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce.
W razie potrzeby można dosypać mąki lub dolać wody.
Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy je na części, które rozwałkowujemy.
Na każdym kawałku ciasta kładziemy kiełbaskę, zaklejamy szczelnie i pieczemy przez ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni.
10 komentarze
Nie przepadam za kiełbaskami, ale w takim cieście to kto wie?:)
OdpowiedzUsuńTo taki domowy hot dog, można do ciasta wrzucić jeszcze inne dodatki, a zamiast kiełbaski dać np. kawałek kurczaka :)
UsuńA farsz warzywny też sprawdziłby się w takiej bule? :D
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak :)
UsuńRano nie miałabym cierpliwości do drożdżowego ciasta ale na kolacje to może, może :D
OdpowiedzUsuńRano w tygodniu nie mam czasu, ale w weekend mogę się tak bawić ;)
Usuńświetny pomyśł na pewno kiedyś spróbuję ;)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńZupełnie nie moja bajka.
OdpowiedzUsuńMoja tylko raz na ruski rok :)
UsuńNie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.