Chili con carne

Autor 31.10.14 , , , , , , , , , ,

Dziś podstawowy, prosty przepis na chili con carne, danie znane chyba większości ludzi.
Gulasz może być bardziej, lub mniej pikantny.
Ja nie jestem fanką pikantnego żarcia, moja tolerancja na ostre smaki jest żałośnie niska, więc tego typu dania jadam z dodatkiem kwaśnej śmietany, która doskonale neutralizuje ostrość.
Z dzisiejszego przepisu wychodzi naprawdę spory gar, u nas było to ok. 6 porcji - raz na cztery osoby i drugi raz na dwie.




Składniki:

  • 650-700g mięsa mielonego, ja daję wieprzowe, z łopatki albo szynki
  • puszka fasoli czerwonej
  • puszka kukurydzy
  • 3 spore szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • szklanka bulionu (ja dałam drobiowo-wołowy - ćwiartka z kurczaka i szponder wołowy, z którego zazwyczaj robię rosół)
  • duża czerwona papryka, upieczona w piekarniku i posiekana drobno
  • natka pietruszki
  • 500 ml passaty z pomidorów
  • łyżeczka siekanej suszonej papryczki chilli
  • pieprz cayenne, oregano, kurkuma


Cebulę i czosnek podsmażamy na odrobinie oleju.
Dorzucamy mięso, obsmażamy je i jak zmieni kolor na szary zalewamy bulionem, gotujemy przez 10-15 minut.
Następnie zalewamy passatą, dodajemy kukurydzę, fasolę, paprykę i przyprawy, gotujemy przez 15-20 minut.
Na koniec dodajemy pietruszkę, można też dodać posiekaną kolendrę.
Podajemy z ryżem, można skropić całość sokiem z limonki.

PODOBNE POSTY

6 komentarze

  1. A gdzie kumin? ;) to on nadaje właściwy smak całej potrawie i wtedy możesz śmiało zrezygnować z dodatku chilli w normalnej ilości, starczy naprawdę niewiele. Polecam. Dla mnie ta przyprawa odmieniła mój stosunek wobec Chili Con Carne. Tylko JEDEN składnik, a taka różnica ♥

    OdpowiedzUsuń
  2. Przypuszczam, że dla mnie byłby idealny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też tak myślę :D Chyba każdy ma większą tolerancję na pikantny smak, niż ja :D

      Usuń

Nie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.