Tymiankowe placki ziemniaczane z gulaszem meksykańskim

Autor 3.9.14 , , , , , , , ,

Dziś taka moja wariacja na temat placków po węgiersku, które chyba każdy zna.
Można zrobić też wersję wegetariańską zamieniając mięso w przepisie na więcej warzyw, np. dodając bakłażany, cukinię, fasolę.



Składniki:
Placki:

  • 4 ziemniaki
  • jajko
  • kilka łyżek mąki
  • cebula
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • sól, pieprz

Gulasz:

  • litr bulionu warzywnego
  • 500 g karkówki
  • puszka kukurydzy
  • papryka
  • passata z pomidorów
  • sól, pieprz, lubczyk, czosnek, cebula do smaku

Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce razem z cebulą.
Doprawiamy, wbijamy jajko i zagęszczamy masę mąką do uzyskania odpowiedniej, nie za rzadkiej konsystencji.
Smażymy placki na tłuszczu na złoty kolor.

Mięso kroimy drobno, podsmażamy z cebulą, zalewamy bulionem i dusimy przez 2,5 godziny.
Po godzinie dodajemy paprykę. W razie potrzeby dolewamy bulionu lub wody.
Po koniec duszenia doprawiamy ziołami, dodajemy passatę i kukurydzę.
Na talerzu można polać odrobiną śmietany/jogurtu.

PODOBNE POSTY

6 komentarze

  1. Myślę, że wersja węgierska byłaby lepsza, bardzo lubię kuchnię naszych jedynych i prawdziwych przyjaciół w Europie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Osobiście za plackami nie przepadam ale ten gulasz z chęcią bym spałaszowała z takim makaronem, ryżem czy nawet z chlebem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chyba makaron niezbyt by pasował, ale ryż czy kasza jak najbardziej, chleb też.

      Usuń
  3. czy mogłabyś cokolwiek napisac u mnie na blogu? nie działa mi w pracy google plus a chciałabym Cię dodać do obserwowanych. Podobają mi się Twoje przepisy na ciasta. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na razie korzystam z telefonu, jutro będę mieć dostęp do komputera i się odezwę :)

      Usuń

Nie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.