Tymiankowe placki ziemniaczane z gulaszem meksykańskim
Dziś taka moja wariacja na temat placków po węgiersku, które chyba każdy zna.
Można zrobić też wersję wegetariańską zamieniając mięso w przepisie na więcej warzyw, np. dodając bakłażany, cukinię, fasolę.
Składniki:
Placki:
- 4 ziemniaki
- jajko
- kilka łyżek mąki
- cebula
- kilka gałązek świeżego tymianku
- sól, pieprz
Gulasz:
- litr bulionu warzywnego
- 500 g karkówki
- puszka kukurydzy
- papryka
- passata z pomidorów
- sól, pieprz, lubczyk, czosnek, cebula do smaku
Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce razem z cebulą.
Doprawiamy, wbijamy jajko i zagęszczamy masę mąką do uzyskania odpowiedniej, nie za rzadkiej konsystencji.
Smażymy placki na tłuszczu na złoty kolor.
Mięso kroimy drobno, podsmażamy z cebulą, zalewamy bulionem i dusimy przez 2,5 godziny.
Po godzinie dodajemy paprykę. W razie potrzeby dolewamy bulionu lub wody.
Po koniec duszenia doprawiamy ziołami, dodajemy passatę i kukurydzę.
Na talerzu można polać odrobiną śmietany/jogurtu.
6 komentarze
Myślę, że wersja węgierska byłaby lepsza, bardzo lubię kuchnię naszych jedynych i prawdziwych przyjaciół w Europie:)
OdpowiedzUsuńJa też 😊
UsuńOsobiście za plackami nie przepadam ale ten gulasz z chęcią bym spałaszowała z takim makaronem, ryżem czy nawet z chlebem :)
OdpowiedzUsuńChyba makaron niezbyt by pasował, ale ryż czy kasza jak najbardziej, chleb też.
Usuńczy mogłabyś cokolwiek napisac u mnie na blogu? nie działa mi w pracy google plus a chciałabym Cię dodać do obserwowanych. Podobają mi się Twoje przepisy na ciasta. :)
OdpowiedzUsuńNa razie korzystam z telefonu, jutro będę mieć dostęp do komputera i się odezwę :)
UsuńNie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.