Mini pizze z pieczarkami i lazurem

Autor 17.9.14 , , , , , ,

Takie mini pizze są rewelacyjną przekąską na imprezę, mogą też być lekkim podwieczorkiem.

Ja używam do nich gotowego mrożonego francuskiego ciasta w prostokątnych płatach, można takie kupić w Kauflandzie za ok. 3 zł.
Wersja z pieczarkami jest moją ulubioną, ale w kwestii dodatków zawsze pole do popisu jest olbrzymie.



Składniki:
  • ciasto francuskie (1-2 płaty na osobę)
  • passata z pomidorów
  • oregano
  • jedna szalotka na każde dwa płaty ciasta
  • 3 pieczarki na każdy płat ciasta
  • świeżo posiekana natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • ser pleśniowy typu lazur/gorgonzola
  • odrobina tłuszczu do smażenia


Płaty ciasta rozkładamy do rozmrożenia.
Pieczarki myjemy i siekamy w kostkę, szalotkę siekamy drobno.
Na patelni smażymy pieczarki z cebulką przez ok. 10 minut, w trakcie smażenia doprawiamy solą i pieprzem.
Passatę mieszamy z suszonym oregano, solą i pieprzem, można też dodać czosnek.
Smarujemy ciasto sosem, wykładamy na wierzch pieczarki z cebulą, posypujemy pietruszką, dodajemy pokruszony ser.
Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni.

PODOBNE POSTY

4 komentarze

  1. Ja takie coś robiłam jak rodziców nie było a mi się nie chciało robić normalnego obiadu :D Zawsze to lepsze niż mrożone pizze czy zupki w proszku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mrożone pizze to prawie zawsze dla mnie trauma, wyjątek to serowa Guseppe.

      Usuń

Nie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.