Dlaczego warto jeść figi?

Autor 26.9.14 , ,



Figa jest jedną z najwcześniej „udomowionych” przez człowieka roślin. Doceniono ją z wielu względów, zarówno czysto praktycznych (owoce figowca są łatwe do zabezpieczenia przed zgniciem – susz), jak i zdrowotnych – liście i owoce figowca mają więcej pozytywnych właściwości niż nam się zdaje. 

Owoce figi zawierają witaminy: C, B1, B2, B6, PP, a także prowitaminę A. Są również bogate w składniki mineralne, takie jak: żelazo, wapń, fosfor, magnez. Dzięki dużej zawartości żelaza, figi skutecznie pomagają w walce z anemią. Spośród wszystkich roślin, figi są najbogatsze w wapń – w 100 gramach owoców jest go tyle, co w szklance mleka; jego działanie wzmacnia obecny w owocach fosfor. Nie dziwi więc, że zaleca się je osobom mającym problemy z osteoporozą. Figi dzięki zawartości magnezu redukują stres; co więcej owoce te wzmacniają serce, naczynia wieńcowe, zapobiegają nowotworom – zwłaszcza jelit i piersi. Jeśli masz podwyższony cholesterol, figi pomogą ci obniżyć jego poziom we krwi. Natomiast te gotowane w mleku uśmierzą ból gardła i pomogą zwalczyć kaszel.

Owoce figowca działają wzmacniająco i antybakteryjnie, dlatego zaleca się picie herbatki figowej dla wzmocnienia odporności. Co ciekawe, figi mogą okazać się również pomocne dla walczących z paleniem papierosów.

Jeśli palacz spożywa dużo produktów kwasotwórczych, takich jak: kawa, ciemna herbata, alkohol, mąka, ryż, białka zwierzęce etc., lub gdy towarzyszy mu stres – nie odmówi sobie kolejnego papierosa. Figi pomagają przywrócić równowagę kwasowo-zasadową, a w konsekwencji zmniejszyć chęć zapalenia.
źródło: polki.pl





Figi możemy dodawać do sałatek, kanapek, do tart, do słodkich wypieków, zarówno świeże, jak i suszone.

PODOBNE POSTY

10 komentarze

  1. Wczoraj widziałam figi po 99gr sztuka, miałam nawet kupić ale były jakieś zbyt miękkie w dotyku, jakby trochę zgniłe. Nie wiem czy tak miękkie powinny być, świeżych jeszcze nigdy nie kupowałam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. One zawsze są miękkie, ale im bardziej miękkie, tym bardziej dojrzałe. Mniej miękkie dłużej poleżą.

      Usuń
  2. Ja niedługo napiszę na swoim blogu o tym dlaczego orzechy laskowe są najlepszymi owocami na świecie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Ja ostatnio jem ich sporo, uwielbiam brać do pracy kanapki z kremowym serkiem, figami i sosem balsamicznym :)

      Usuń
  4. Jadłam tylko suszone:( teraz jest sezon powinnam wreszcie spróbować świeże:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj, akurat w Kauflandzie jest promocja teraz :)

      Usuń

Nie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.