Galette ze śliwkami i kardamonem

Autor 30.7.14 , , , , , , ,

Zaczyna się sezon na węgierki.
Ja lubię właściwie każde śliwki, ale te są najbardziej uniwersalne, można z nich zrobić i deser, i obiad.
Pierogi ze śliwkami, cynamonem i kleksem kwaśnej śmietany to coś wspaniałego!
A knedle ze śliwkami to smak dzieciństwa :)
Ale w tym roku sezon śliwkowy zacznę od przepisu deserowego.
Tarta galette ze śliwkami i kardamonem.




Składniki:
Ciasto:

  • szklanka mąki - najlepiej krupczatki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • żółtko
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 100 g zimnego masła
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • śliwki
  • mielony kardamon





Z podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy je na 2 godziny do lodówki.
Po upływie tego czasu rozwałkowujemy je na grubość 2-3 mm.
Wykładamy formę do tarty papierem do pieczenia, następnie wykładamy ciasto.
Na cieście układamy śliwki pokrojone w ćwiartki, posypujemy je kardamonem, zawijamy brzegi ciasta do środka.
Pieczemy tartę przez 20 minut w 180 stopniach.
Mnie bardziej smakowała na drugi dzień, gdy ciasto trochę zmiękło, ale na ciepło z lodami też była smaczna.

PODOBNE POSTY

8 komentarze

  1. A dlaczego te śliwki są takie czerwone? Przez kardamon?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, to śliwki zmieniły kolor pod wpływem temperatury :) Kardamon jest zielonkawy.

      Usuń
    2. Aha, kuzynka mi tłumaczyła ostatnio, że jak się doda cytryny do dżemu z truskawek to będą jaśniejsze i przez to mi się pomieszało:)

      Usuń
    3. Dodam jeszcze, że śliwki były mocno dojrzałe, to też miało znaczenie.

      Usuń
  2. Wlasnie zajadam sie sliwkami :D Uwielbiam te owoce, a takie ciasto juz robilam, tylko chyba z jablkami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mam papierówki, więc chyba jeszcze z nimi zrobię.

      Usuń

Nie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.