Śniadaniowe placuszki z ricottą
Dzień dobry!*
Kocham weekendowe leniwe poranki przeciągające się do południa głównie ze względu na to, że mogę sobie leżeć dowolną częścią ciała do góry i mam duuużo czasu na zrobienie i zjedzenie śniadania. Uwielbiam śniadania, uwielbiam tosty, naleśniki, placki. Uwielbiam jedzenie bez cienia pośpiechu. Chciałabym każdego dnia mieć na to wszystko czas.
Właściwie gdy robię śniadanie tylko dla siebie, to mogę sobie usmażyć kilka placuszków, bo są równie ekspresowe co kanapki, a w moim przypadku zdecydowanie bezpieczniejsze w wykonaniu (wolę z rana trzymać się z dala od ostrych narzędzi, jestem wtedy bardziej niezdarna, niż kiedy już się obudzę).
Dzisiaj placuszki z ricottą, podane proporcje służą do nakarmienia jednej osoby, z przepisu wychodzi ok. 6-7 niewielkich placków.
* - wcale nie taki dobry, w momencie ukazania się tego posta oglądam świeżutki odcinek Hart of Dixie i usiłuję wygrzebać się spod kołdry przed momentem krytycznym "jestem już wszędzie spóźniona".
Składniki:
- ok. 100-150 g mąki
- pół opakowania ricotty
- 1/4 szklanki oleju
- jajko
- 1/4 szklanki cukru (ja dałam cukier wanilinowy)
Mieszamy składniki w misce, ten przepis nie zawiera żadnych składników powodujących rośnięcie ciasta, więc placuszki można smażyć od razu.
Ja swoje zjadłam z masłem orzechowym, masło + truskawkowa konfitura to najlepsze dodatki do placków ever!
Mam nadzieję, że osoba, która wymyśliła masło orzechowe dostała za to jakąś nagrodę.
14 komentarze
Bardzo bym chciała takie śniadanie, ale podane do łóżka:)
OdpowiedzUsuńOj ja też, czasami tylko mam jajecznicę podaną do łóżka, bo to mojemu facetowi najlepiej wychodzi.
UsuńProste, szybkie i smaczne :)
OdpowiedzUsuńProste, szybkie i smaczne śniadania są najlepsze :D
UsuńProste i szybkie:
OdpowiedzUsuńTorebka ryżu z wczorajszego obiadu + rozciapany widelcem banan + jajko + łyżka mąki (ryżowa najlepsza, ale każda może być)
Moja ulubione placki to takie :D
Muszę kiedyś spróbować.
UsuńJa nadal nie próbowałam ricotty, ah czas najwyższy!
OdpowiedzUsuńSpróbuj koniecznie! :)
Usuńcudowne :D!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńIle dokładnie gramów ricotty trzeba dodać? Próbowałam tych racuszków, ale zupełnie mi nie wyszły :-( Paliły się, a przewracanie ich było nie lada wyczynem, bo w ogóle nie trzymały się kupy... Mam wrażenie, że dałam za dużo ricotty, bo nie mam pojęcia, ile g ma standardowe opakowanie.
OdpowiedzUsuńTrzeba dodać ok. 100 g. I smażyć na nie za mocno rozgrzanej patelni.
UsuńTo wszystko tłumaczy... Ja dałam 250 g ricotty na 170 g mąki (bez komentarza!), a oprócz tego smażyłam na maksymalnym ogniu ;-/
UsuńTeż mi się palą na dużym ogniu, a w środku dalej są płynne.
UsuńNajlepiej mi się smaży na ceramicznej patelni.
Nie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.