Risotto z lazurem i zielonym groszkiem
Uwielbiam risotto!
Ale nie zwykły ryż ugotowany i podawany z jakimiś dodatkami, jak to się robi w wielu polskich domach.
Nie, risotto musi być przygotowane z ryżu arborio, duszone w winie i bulionie. Lubię też risotto z odrobiną śmietanki.
Risotto z zielonym groszkiem (mrożonym, nie z puszki) jest jednym z moich ulubionych dań.
Jest delikatne, sycące i oryginalne.
Polecam spróbowanie tradycyjnego risotto, może Wam posmakuje.
Składniki na danie dla dwóch osób:
- 150 g ryżu arborio
- szklanka mrożonego zielonego groszku
- malutka szalotka drobno posiekana
- 750 ml bulionu warzywnego
- 150 ml białego wina (zawsze używam chenin blanc)
- tymianek, pieprz, do smaku
- 50 g błękitnego lazura lub innego sera z niebieską pleśnią
- odrobina tłuszczu do smażenia
- łyżka śmietany 18%
Na głębokiej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, podsmażamy cebulkę i wrzucamy ryż. Smażymy przez ok. pół minuty, następnie zalewamy jedną chochlą bulionu i winem. Od czasu do czasu mieszamy i dolewamy bulion stopniowo, nie cały od razu. Po około kwadransie wrzucamy groszek.
Doprawiamy pieprzem i ziołami.
Gdy ryż będzie już miękki i napęczniały zdejmujemy patelnię z ognia i dodajemy śmietankę.
Mieszamy.
Na talerzu posypujemy danie pokruszonym lazurem, można też dodać parmezan.
10 komentarze
Risotto uwielbiam, ale to danie wygląda wyjątkowo smakowicie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńTyle razy oglądałam Masterchefa, ze teraz się risotto boję, tyle razy tam powtarzali, ze mało kto potrafi zrobić dobre, prawdziwe risotto. Ale twoje wygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuńMało kto się porywa na prawdziwe risotto, niestety, a to takie smaczne danie.
UsuńJa mam zamiar już od dłuższego czasu się porwać. Fajnie, że napisałaś jakiego wina użyć, bo z tym mam zawsze ogromny problem :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że pomogłam :)
UsuńOj dawno nie robilam risotto, chyba zrobie w przyszłym tygodniu :-)
OdpowiedzUsuńZrób, zrób :)
UsuńWłaśnie szukłam pomysłu na jutrzejszy obiad no i mam :) Połączenia składników takie jak lubię więc z pewnością będzie smacznie.
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że smakowało :)
UsuńNie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.