Risotto z lazurem i zielonym groszkiem

Autor 15.2.14 , , , , , , , ,

Uwielbiam risotto!
Ale nie zwykły ryż ugotowany i podawany z jakimiś dodatkami, jak to się robi w wielu polskich domach.
Nie, risotto musi być przygotowane z ryżu arborio, duszone w winie i bulionie. Lubię też risotto z odrobiną śmietanki.
Risotto z zielonym groszkiem (mrożonym, nie z puszki) jest jednym z moich ulubionych dań.
Jest delikatne, sycące i oryginalne.
Polecam spróbowanie tradycyjnego risotto, może Wam posmakuje.



Składniki na danie dla dwóch osób:

  • 150 g ryżu arborio
  • szklanka mrożonego zielonego groszku
  • malutka szalotka drobno posiekana
  • 750 ml bulionu warzywnego
  • 150 ml białego wina (zawsze używam chenin blanc)
  • tymianek, pieprz, do smaku
  • 50 g błękitnego lazura lub innego sera z niebieską pleśnią
  • odrobina tłuszczu do smażenia
  • łyżka śmietany 18%


Na głębokiej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, podsmażamy cebulkę i wrzucamy ryż. Smażymy przez ok. pół minuty, następnie zalewamy jedną chochlą bulionu i winem. Od czasu do czasu mieszamy i dolewamy bulion stopniowo, nie cały od razu. Po około kwadransie wrzucamy groszek.
Doprawiamy pieprzem i ziołami.
Gdy ryż będzie już miękki i napęczniały zdejmujemy patelnię z ognia i dodajemy śmietankę.
Mieszamy.
Na talerzu posypujemy danie pokruszonym lazurem, można też dodać parmezan.

PODOBNE POSTY

10 komentarze

  1. Risotto uwielbiam, ale to danie wygląda wyjątkowo smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tyle razy oglądałam Masterchefa, ze teraz się risotto boję, tyle razy tam powtarzali, ze mało kto potrafi zrobić dobre, prawdziwe risotto. Ale twoje wygląda smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mało kto się porywa na prawdziwe risotto, niestety, a to takie smaczne danie.

      Usuń
  3. Ja mam zamiar już od dłuższego czasu się porwać. Fajnie, że napisałaś jakiego wina użyć, bo z tym mam zawsze ogromny problem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj dawno nie robilam risotto, chyba zrobie w przyszłym tygodniu :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie szukłam pomysłu na jutrzejszy obiad no i mam :) Połączenia składników takie jak lubię więc z pewnością będzie smacznie.

    OdpowiedzUsuń

Nie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.