Tagliatelle z kurkami w śmietanie

Autor 14.6.13 , , , ,

Buszując dziś po bazarku w poszukiwaniu warzyw natrafiłam na kurki. Nie jadłam kurek od prawie 2 lat, więc postanowiłam je zakupić, pakując je do torebki już miałam wizję dzisiejszego obiadu.
Miałam w lodówce świeży makaron tagliatelle z Lidla (bardzo polecam!), a śmietany i przypraw nigdy u mnie nie brakuje.





Składniki:

  • makaron tagliatelle - ok. 100 g na osobę
  • kurki świeże lub mrożone - ok. 25-40 g na osobę
  • śmietanka 30%
  • masło
  • cebulka dymka
  • przyprawy


Kurki myjemy, następnie należy je sparzyć wrzątkiem, by wyeliminować gorzki posmak.
Cebulkę obieramy i kroimy w piórka, rozgrzewamy patelnię z łyżką masła. Podsmażamy kurki z cebulką przez ok. 10 minut, potem zmniejszamy ogień, dodajemy śmietanę i przyprawy i podduszamy wszystko razem przez kwadrans. W międzyczasie gotujemy makaron.
Podajemy z parmezanem i świeżą pietruszką.

Można zrobić też lżejszy sos będący połączeniem 1:1 śmietanki 30% i wywaru mięsnego.



Smacznego!

PODOBNE POSTY

9 komentarze

Nie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.