Kurczak curry w maśle orzechowym

Autor 21.7.14 , , , , , , , ,

Masło orzechowe ma albo fanów (jak ja ;)), albo przeciwników, bo jest specyficzne w smaku.

Wiele osób nie znając masła spodziewa się, że jest to coś w stylu Nutelli - słodkie, i stąd cała masa rozczarowań. 
Mimo, że samo masło jest słone, zawsze do tej pory jadałam je na słodko - w ciastach, na tostach, na naleśnikach, placuszkach, z owocami i z konfiturami owocowymi.
Owszem, widziałam w internecie przepisy na dania wytrawne, obiadowe z użyciem masła orzechowego, ale do tej pory jakoś mnie nie kusiły.
Ostatnio jednak zdecydowałam się przygotować w końcu kurczaka z masłem orzechowym.
Dzisiejsza wersja jest bardzo podstawowa, myślę, że kolejnym razem pokuszę się o dodatki warzywne, jeszcze nie wiem tylko, jakie konkretnie ;)
Przepis jest banalnie prosty, a efekt naprawdę pyszny. 
Zdecydowanie jest to must try dla każdego wielbiciela słonego masełka.





Składniki:
  • jedna spora (300-350 g) pierś z kurczaka
  • kilka łyżek bulionu warzywnego
  • pół łyżeczki żółtej pasty curry (ewentualnie może być mieszanka przypraw)
  • lubczyk, cząber, tymianek, pieprz do smaku
  • dwie-trzy spore łyżki masła orzechowego
  • odrobina oleju do smażenia

\Kurczaka kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na mocno rozgrzanym tłuszczu.
Zalewamy bulionem, dodajemy pastę curry, przyprawy i dusimy na małym ogniu przez 10 minut.
Na koniec dodajemy masło orzechowe i dusimy jeszcze przez 2 minuty.
Podajemy z ryżem.

PODOBNE POSTY

11 komentarze

  1. Koniecznie spróbuję, bo i kurczak, i curry, i masło orzechowe są stale obecne w mojej kuchni. Korci mnie żeby zobaczyć, jaka pychota powstanie z połączenia smaków.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja się trochę bałam tego połączenia, ale niepotrzebnie, bardzo polecam :)

      Usuń
    2. Ja się trochę bałam tego połączenia, ale niepotrzebnie, bardzo polecam :)

      Usuń
  2. Ach, to brzmi jak taka "moja" potrawa. A maslo orzechowe kupie w Trader Joe's, widzialam juz sklad, jedynie orzechy i sol (lub same orzechy w wersji niesolonej) :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja masło robie sama :) za 1 kg masła wychodzi mi 10 zł :) Wystarczy dobry blender :)

      Usuń
    2. No właśnie mnie się blender popsuł w zeszłym roku i jeszcze nowego nie kupiłam :(

      Usuń
  3. Brzmi świetnie, zastanawiam się tylko, jakie warzywa mogłyby tu pasować. Marchewka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja myślałam nad fasolką szparagową, ale nie jestem pewna, muszę pokombinować :)

      Usuń
  4. Jak będę kiedyś bogatą bizneswoman to będę Cię namawiać, żebyś została moim kucharzem:)

    OdpowiedzUsuń

Nie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.